Az ülőmunka rosszabb, mint a dohányzás

Abban szinte minden egészségügyi szakember egyetért, hogy a rendszeres testmozgás mennyire fontos. De mit jelent pontosan a rendszeresség és milyen testmozgás a megfelelő? - írja a Házipatika.com.
A testmozgás alapvetően fizikai tevékenységet jelent, az egyszerű, hétköznapi cselekvésektől (lépcsőzés, házimunka, kertészkedés, séta a kutyánkkal, játék a gyermekünkkel), a szervezett sportolásig (futás, jóga, tenisz stb).

Mennyi edzésre van szükség?

Mennyit kell naponta edzeni a jó erőnléthez és az egészséghez? A legegyszerűbb válasz szerint amennyit csak lehet (természetesen anélkül, hogy rosszul éreznénk magunkat közben vagy sérülésveszélynek tennénk ki magunkat). Kutatások szerint az ülő életmód legalább olyan káros, vagy még rosszabb, mint a dohányzás, ám a fizikai tevékenységekkel ezt ellensúlyozhatjuk.

A legtöbb nemzetközi ajánlás szerint hetente legalább 150 percnyi, közepes intenzitású testmozgásra van szükségünk. Ez napi fél óra, hetente öt alkalommal. Ha ezt a harminc percet például intenzívebb sétával töltjük, jelentősen lecsökkenthetjük például a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélyét, és az ezekből következő halálozást is.

Közepes intenzitású testmozgás a sétán kívül például a tánc vagy a kertészkedés. A 150 percnyi közepes intenzitású edzés kiváltható heti 75 percnyi intenzív testmozgással, például futással, gyors tempójú úszással vagy kerékpározással, túrázással.

A túl sok edzés is ártalmas

Az egészségügyi előnyök megsokszorozhatóak, ha a testmozgás idejét megduplázzuk, vagyis a közepes intenzitású testmozgásból heti öt órát, míg intenzív testmozgásból heti két és fél órát végzünk. Ez természetesen a minimum, vagyis ennél többet is nyugodtan mozoghatunk, ha szeretnénk. Azonban a túl sok edzés is igen ártalmas! Ha pedig korábban nem sportoltunk, mozogtunk szinte semmit, akkor lassan, óvatosan kezdjük el!

Természetesen nemcsak az fontos, hogy mennyit sportolunk, hanem az is, hogy mit. A legjobb, ha többféle mozgásformát kombinálunk, és az állóképességünk mellett a hajlékonyságunkat, gyorsaságunkat, erőnket is fejlesztjük. Ne keseredjünk el, ha nem tudunk hosszú ideig mozogni, esetleg többször meg kell állnunk pihenni.

Már tíz percnyi sportolás is hozzájárul ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk, és ha nem tudunk egyszerre fél órát mozogni, osszuk fel azt rövidebb szakaszokra. Ne feledjük: a legrövidebb ideig tartó testmozgás is jobb, mintha tovább ücsörögnénk a kanapén.

0 Megjegyzések

Hirdetés