Ez az ázsiai ízvilágú krémleves egy szuper választás lehet a hideg napokra, ráadásul nemcsak a hétköznapok, hanem a különleges alkalmak tökéletes kísérője is lehet.
Ez a leves pár pillanatra Ázsiába repít minket: ezt a curry, citromfű, lime, kókusztej és a gyömbér garantálja. Nem egy megszokott ízvilágról van szó, valószínűleg nem mindenki ízlésének felel meg ez a recept, de legalább egyszer érdemes szerintem kipróbálni, mert elképesztőek benne az ízpárosítások.
Hozzávalók:
olívaolaj 1 teáskanál
fokhagyma 2 gerezd
chilipaprika 1 darab
gyömbér kb. 2 cm-es darab
citromfű 1 szál ízlés szerint
friss koriander vagy snidling tálaláshoz ízlés szerint
curry 2 teáskanál
csirkealaplé 750 mililiter
kókusztej 160 mililiter
édesburgonya 500 gramm
csirkemellfilé 2 darab
lime 1 darab
cukor 1 teáskanál
halszósz fél teáskanál
só, bors pár csipet ízlés szerint
Leírás:
1. Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát, lereszelt gyömbért és az apróra vágott chilit. Ezt egy pár perc alatt pirítsuk kicsit le, majd mehet rá a curry, azzal is keverjük össze.
2. Adjuk hozzá a csirkealaplevet (2 húsleves kockából készítve), a kókusztejet, egy szál citromfüvet és az édesburgonyát, és forrástól számított 15 percig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.
3. Vegyük ki belőle a citromfüvet, majd turmixoljuk le az egészet, amíg krémes állagú nem lesz. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
4. A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra, majd egy kis olajon pirítsuk meg. Csavarjuk ki a lime levét, és ezzel locsoljuk meg a csirkemellet, majd mehet rá a cukor és a halszósz is. Ezzel is forgassuk össze a serpenyőben a filét, hogy mindenhol átjárja a szósz és a cukor is megolvadjon.
5. Tálalásnál tegyünk minden tányérba csirkemellcsíkokat, arra öntsük a krémlevest, majd szórjuk meg mindegyiket chilivel és friss korianderrel vagy snidlinggel.
0 Megjegyzések