Breaking News

Hirdetés

Omlós, gesztenyés süti kelt tésztából: a nagyi kedvenc édessége

Ez a gesztenyés süti sokáig puha, foszlós marad. A tölteléket pedig házi masszából is elkészítheted.
Ez a gesztenyés süti igazi békebeli édesség, bármilyen ünnepet megédesíthet, de tízóraira is csomagolhatsz belőle. Az alapja vajas kalácstészta, aminek csak az a titka, hogy jól dolgozd ki. Könnyű formázni, a gesztenyés töltelék pedig lágy és krémes.  

Hozzávalók:

A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
2.5 dkg élesztő
2 db tojássárgája
1 csipet só

A töltelékhez
50 dkg gesztenyemassza
3 evőkanál cukor
1.5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
rumaroma

A kenéshez
1 db tojássárgája
1 evőkanál tej

Elkészítés:

Langyosíts meg másfél deci tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, hogy jól megnőjön a térfogata. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá az élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliát és a sót. Készíts a közepébe mélyedést, majd tedd hozzá a maradék tejet és a tojássárgákat. Gyúrd össze jól, végül mehet hozzá az olvasztott, de nem meleg vaj. Akkor jó, ha közepesen lágy tésztát kapsz. Szórd meg liszttel, takard le konyharuhával, és tedd meleg helyre. Keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt. 

Közben készítsd el a tölteléket. A gesztenyemasszát nyomkodd meg villával, keverd hozzá a tejet, a vaníliát, a cukrot és a rumaromát.

Pihentetést követően a tésztát gyúrd át, és formázz belőle két gombócot. Nyújtsd ki fél centi vastagra, és vágj 10x10 centis négyzeteket. Kanalazz mindegyikre egy evőkanál gesztenyés masszát, és tekerd fel. Rakd a rolókat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. Kend meg a tetejét tejjel összekevert tojássárgával. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.  

Nincsenek megjegyzések