A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem kell több migráns! Nem enged az nyomásnak az osztrák kancellár

Kitart az ENSZ migrációs paktumának elutasítása mellett az osztrák kancellár, noha a liberálisok máris az ország elszigetelésével vádolják. A csomag Berlinben is téma.
Az Alexander Van Der Bellen államfővel való egyeztetésen is megerősítette Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy Ausztria kilép az ENSZ migrációs csomagjának elfogadási folyamatából – jelentette szombaton az APA osztrák hírügynökség. A néppárti politikus kiemelte, kormánya elkötelezett a multilateralizmus iránt, ám „a tartalomnak is helyesnek kell lennie”, a néppárti-szabadságpárti (ÖVP–FPÖ) koalíció pedig alapos vizsgálat után a paktum ellenében foglalt állást. Kurz emlékeztetett, évek óta követeli a különbségtételt a menedék, valamint a jobb élet keresése között, ezek után tehát nem írhat alá egy olyan dokumentumot, ami pont ezt a határt mossa el.

Hozzátette, az a veszély is fenyeget, hogy a paktum nemzetközi bírósági döntéseket is befolyásolni fog, megsértve ezzel Ausztria migrációs politikájának szuverenitását. A liberális nézeteket valló, az azóta a parlamentből kiszavazott Zöldek által jelölt Van der Bellen még pénteken aggodalmát fejezte ki, hogy Ausztria tekintélye és nemzetközi jó hírneve sérülhet. Ötvenhat osztrák író, publicista és művész is nyilatkozatot tett közzé, szégyennek és a nemzetközi elszigetelődés irányába tett lépésnek minősítve a kormány bejelentését – idézte fel az MTI.

A német kormány szóvivőinek múlt heti reakciója alapján a berlini jobbközép-szociáldemokrata (CDU/CSU–SPD) nagykoalíció nem tervezi követni a bécsi példát, ezzel azonban az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióban (CDU) sem mindenki ért egyet. Alexander Mitsch, a több ezer CDU/CSU-tagot számláló konzervatív Értékek Uniója (Werte­union) platform vezetője az ARD-nek nyilatkozva társadalmi vitát sürgetett a paktumról. Mitsch felhívta rá a figyelmet, hogy miközben pártjának vezetése azzal érvel, hogy a csomag jogilag nem kötelező érvényű az ENSZ-tagállamokra nézve, a dokumentumban 98-szor szerepel a „kötelesség” szó, ez pedig szerinte némileg ellentmondásos. Felhívta a figyelmet, hogy több szomszédos ország, Dánia, Ausztria, Csehország és Lengyelország is a dokumentum ellenében foglalt állást.

A paktum ellen érvelt Nicolas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés főtitkára is a Free West Media hírportálnak. Bay szerint az anarchikus tömeges migráció nemcsak a politikai akarat hiányának eredménye, hanem ideológiai megfontolások is állnak mögötte.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések