Nem csak friss gyümölcsből lesz isteni a régimódi diós-meggye pite! Bátran használj hozzá kompótot is!
A diós-meggyes pite rövid időre mindig visszahozza a régi ízeket. Ha sorakozik a kamrapolcodon néhány üveg, nyárról eltett meggybefőtt, kapj le egyet! Tökéletes az omlós pitelapok közé. A tölteléket a dió még izgalmasabbá teszi, ráadásul így nem áztatja el a gyümölcs a tésztát.
Hozzávalók:
A tésztához
40 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
1 db tojássárgája
1 csipet só
1 csomag sütőpor
0.5 db citrom
A töltelékhez
35 dkg magozott meggybefőtt
8 dkg dió
4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
A kenéshez
1 db tojás
Elkészítés:
A hideg, feldarabolt vajat morzsold el a liszttel, majd add hozzá a sót, a cukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapj. Oszd két részre, kétharmad-egyharmad arányban, és fóliázva tedd a hűtőbe legalább fél-egy órára.
Pihentetést követően az egyik gombócot nyújtsd ki lisztezett felületen, és simítsd a tepsibe, szurkáld meg több helyen villával, szórd meg darált dióval, majd terítsd szét rajta a jól lecsepegtetett meggykompótot. Ismét szórj rá diót, majd cukrot és fahéjat. A maradék tésztát nyújtsd ki, vágd egyforma széles csíkokra, és egymást keresztezve rakd a töltelékre. Kend meg a felvert egész tojással, és előmelegített sütőben, 160 fokon süsd szép pirosra 35 perc alatt.
0 Megjegyzések