Ennek az omlós, roppanós keksznek hasonló a fűszerezése, mint a mézeskalácsnak.
Nem kell pihentetni, nagyon hamar elkészül, és isteni: a gyömbéres keksznek mostantól ott a helye a sütisdobozban. Tél végéig aztán dobd össze újra és újra! Tökéletes kísérője a kávénak, a forró italoknak. Ha egyszerre nagyobb adagot készítesz, a masszát lefagyaszthatod. Ne süsd túl, és ne lepődj meg, ha berepedezik a teteje!
Hozzávalók:
22 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 evőkanál méz
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 db nagy tojás
1 teáskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fehérbors
1 csipet só
1 késhegynyi sütőpor
0.5 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, szórd hozzá a sütőport, a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért, a borsot és a cukrot. Morzsold el a puha vajjal, majd add hozzá a mézet és a tojást. Gyúrd össze, ha túlságosan ragad, szórj még hozzá lisztet. Puha, könnyen kezelhető tésztát kell kapnod.
Formázz belőle körülbelül két centi átmérőjű gombócokat, majd pakold sütőpapírral bélelt tepsire. Arra ügyelj, hogy sütés közben kicsit megnőnek. Lapítsd szét mindegyiket a tenyereddel, majd forró sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 10-12 perc alatt.
0 Megjegyzések