A szőlőleveles tekercs igazi szüreti étel, az erdélyiek különösen finoman készítik.
Nemcsak a káposztát töltheted meg. A szőlőlevél is tökéletes arra, hogy fűszeres darált hús kerüljön bele. A görögök és a törökök régóta készítik, de Erdélyben is gyakran kerül az asztalra. Ha diétásabban ennéd, válassz hozzá csirke- vagy pulykahúst, amennyiben a szaftosabb falatokat kedveled, sertést vásárolj. Tálaláskor fűszeres tejföllel is leöntheted.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
20 db szőlőlevél
15 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 csokor kapor
1 db leveskocka
2 gerezd fokhagyma
só
bors
Elkészítés:
Mosd meg a szőlőleveleket, tedd forrásban lévő vízbe egy percre, majd szűrd le. Vágd apróra a vöröshagymát, rakd egy nagy tálba, dolgozd össze a darált hússal, a rizzsel, majd ízesítsd zúzott fokhagymával, pirospaprikával, aprított kaporral, sóval és borssal.
Vágd ki a levelekből a vastag részt, kanalazd bele a tölteléket, de ne tömd meg túlságosan. Tekerd fel, csak arra ügyelj, hogy ne legyen túl szoros, különben főzés közben könnyen kiszakadhat. A levelek végeit hajtsd be.
Rakd a töltikéket egy nagyobb lábosba. Figyelj arra, hogy ne legyenek túl szorosan egymás mellett. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a leveleket, és morzsold bele a leveskockát. Fedd le, és főzd 25-30 percig. Amikor a töltelék puha, kiszedheted a tekercseket a főzőléből.
0 Megjegyzések