A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó teljesen kiakad Brüsszel húzásán

Sokszor azért bírálják a közép- és kelet-európai országokat, mert együttműködnek Oroszországgal az energia területén, holott Nyugat-Európában vannak olyan országok, amelyeknek sokkal szorosabb az együttműködésük Oroszországgal – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz a tagállamokkal szemben az energiapolitika tekintetében.
Európa középső, keleti és déli részén szoros együttműködésre van szükség ahhoz, hogy véghez lehessen vinni azokat a projekteket, amelyek a térség energiabiztonságát szolgálják – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Belgrádban szervezett eurázsiai energiabiztonsági fórumon, aki szerint a térségben diverzifikációra van szükség az energiahordozók forrását, származását és útját illetően is.

Az energiapolitikai prioritásokat illetően a tárcavezető szerint négy elvet kell tiszteletben tartani: az energiabefektetési kérdéseket a közép- és kelet-európai országok érdekeivel összhangban kell meghozni, fel kell számolni a kettős mércét, egy-egy országnak kell döntenie arról, hogy milyen forrásokból állítja össze az energia összetételét, illetve szükség van az eurázsiai együttműködésre.

A kettős mércével kapcsolatban elmondta, azt sokszor senki nem bírálja, amit a nyugat-európai országok tesznek energiabiztonságuk biztosítása érdekében, a közép- és kelet-európai országokat azonban a hasonló lépésekért többször kritizálják. Érthetővé kell tenni, hogy a kelet- és közép-európai országoknak ugyanolyan jogaik vannak, és ugyanolyan elbírálás alá kell esniük, mint a nyugat-európai országoknak – magyarázta.

Szijjártó szerint a Gazprom Török Áramlat projektjét sok támadás éri, aminek a képmutatás és a kettős mérce az oka. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a legnagyobb energetikai befektetés folyik Nyugat-Európában, az Északi Áramlat 2 gázvezeték építése. Ezen keresztül Oroszországból Nyugat-Európába jut a gáz, ezzel biztosítva a nyugat-európai országok energiaellátását. Ha az Európai Bizottságnak nincs kifogása a nyugat-európai gázvezeték ellen, akkor miért kifogásolja a kisebb, közép-európai országok által tervezett új gázvezetéket – tette fel a kérdést a külgazdasági és külügyminiszter. Azt kell követelnünk, hogy ilyen fejlesztés Közép-Európában is lehetségessé váljon – hangsúlyozta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések