Hirdessen itt

Puha, omlós, birsalmás pite: ebben a sütiben nem fogsz csalódni

Ha egy igazán őszies édességre vágysz, süss birsalmás pitét!
Nemcsak sajtot készíthetsz a birsalmából, hanem számos más finomságot is! A pitébe is jól illik a fanyar, vitamindús gyümölcs, ami nyersen nem az igazi, de sütve, főzve nagyon finom. Bár nehezebb megpucolni, mint a sima almát, megéri! Fontos, hogy főzd puhára, mielőtt a tésztára rakod. 

Hozzávalók:

TÉSZTÁHOZ
25 dkg liszt
12 dkg vaj
1 db tojás
1 evőkanál cukor
1 csipet só
0.5 dl víz

TETEJÉRE
8 db birsalma
16 dkg cukor
6 db szegfűszeg
1.5 dl fehérbor
1.5 dl főzőtejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
2 db tojás
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A lisztet morzsold össze a hideg, kisebb darabokra vágott vajjal, majd, amikor már kellően morzsalékos, add hozzá a sót, a cukrot, a tojást és a víz felét. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Közben, ha szükséges, részletekben adagold hozzá a maradék hideg vizet is. Gyúrd addig a tésztát, amíg sima és szép fényes nem lesz. Formázz belőle gombócot, és tedd a hűtőbe 30 percre. 

A birsalmát pucold meg, a magházat szedd ki, mosd meg, és vágd fel tetszés szerint. Rakd egy lábosba, öntsd fel a borral, ízesítsd szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliás cukorral, két evőkanál cukorral, és főzd benne puhára a birsalmát.

A tésztát nyújtsd ki, és igazgasd vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába. Fontos, hogy legyen pereme. Szórd meg zsemlemorzsával, rendezd el rajta a birsalmát. Keverd össze a tojást, a maradék cukrot, a főzőtejszínt, a lisztet, és öntsd a birsalmára. Told 180 fokos sütőbe, és süsd meg 30 perc alatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések