Az aszalt gyümölcs diétába való beillesztéséről sok tévhit terjed, egyesek szerint nem árt a fogyókúrának, mások úgy gondolják a magas cukortartalom miatt csak gátolja a fogyást. Nézzünk utána mi is az igazság!
Az aszalt gyümölcsökről mindenkinek más a véleménye, és nem nagyon hova bekategorizálni, hogy valóban egészséges-e vagy ugyanolyan hatása van, mintha megennék egy tábla csokit.
Az aszalt gyümölcsök az aszalás során elveszítik víztartalmuk legnagyobb részét, ettől pedig maga a gyümölcs összezsugorodik. Az eljárásnak hála viszont sokkal tovább el fog állni, mint a frissen vásárolt gyümölcs, ez pedig igen praktikus tulajdonság főleg ilyenkor ősszel és télen, amikor rengeteg aszalt gyümölccsel készült finomságot tehetünk az asztalra.
Kevesen tudják, de egy kis darabka aszalt gyümölcs teljesen ugyanannyi tápanyagot tartalmaz, mint a friss gyümölcs verziója, csupán azzal a különbséggel, hogy sokkal kisebb annál. Ennek hála körülbelül háromszor nagyobb koncentrációban találhatóak meg benne a vitaminok, rostok és ásványi anyagok. A mazsola ráadásul javíthatja a vércukorszintet, csökkentheti a vérnyomást, kutatások pedig bizonyítják, hogy a datolya pozitív hatással van a szülésre.
De mi a helyzet a diétával? Bizonyított, hogy azok, akik aszalt gyümölcsöt fogyasztanak, azok több tápanyagot vesznek általánosságban magukhoz, ráadásul kevesebbet is nyomnak. A kutatók szerint antioxidáns-tartalmuk miatt az aszalt gyümölcsök fogyasztása valóban segíti a fogyást, anélkül, hogy kevesebb kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe. Figyeljünk azonban oda arra, hogy a mazsolát mindenképpen csak mértékkel fogyasszuk, így valóban támogatja a fogyókúrát.
0 Megjegyzések