A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az álcivil ellenzéki szervezetek tömegesen készülhetnek politikai színpadra lépni

A “civil” szervezetek számára az jelentheti a túlélést, ha tagjaik elindulnak a 2019-es önkormányzati választásokon – egyebek mellett erről is szó volt azon a vitafórumon, amelyet a magyar civil társadalom helyzetéről rendezett a Soros György alapítványával jó viszonyt ápoló Ökotárs Alapítvány. 
Az eseményen a balliberális publicista Ceglédi Zoltán, Kollai István történész és Szurovecz Illés újságíró vitatta meg azt az értékelést is, amit az Ökotárs készített a USAID-nek, vagyis az Egyesült Államok segélyezési ügynökségének.

A tőzsdemilliárdos érdekkörébe tartozó Ökotárs Alapítvány csütörtöki eseményén ismertették azt a tanulmányt, melyet a szervezet a USAID számára készített.

Izgalmas momentum, hogy bár a tengerentúli ország fejlesztési hivatalának magyarországi irodája már 1999-ben bezárt, közvetett vagy közvetlen módon még mindig támogat olyan hazai ügyeket, mint például a romák integrációja vagy a civil szervezetek társadalmi fenntarthatósága.

Az Ökotárs által készített jelentés a szokásos vázlat alapján íródott: Magyarországon a kormány mennyire sok nehézségeket állít a szerintük kényes ügyekkel foglalkozó civil szervezetek elé.

Az írásban külön kiemelik az illegális bevándorlást támogató Amnesty Internationalt és a Magyar Helsinki Bizottságot, amelyeket különösen érint a „kormányzati terror”. Kollai István történész a rendezvényen arról beszélt, hogy a civil szervezeteknek indulniuk kellene az önkormányzati választásokon, tehát politikai tevékenységet kell folytatniuk a fennmaradásuk érdekében.

Szurovecz Illés pedig arról fejtette ki a véleményét, hogy miért nem jelent problémát számukra az, ha a kormány vegzálja a Soroshoz köthető szervezeteket. Szavai szerint így „nagyobb nemzetközi reflektorfénybe kerülhetnek”, s több külföldi támogatást kaphatnak, amit el is kell fogadni.

Az Abcúg.hu újságírója kiemelte: ő sokat járt vidéken, és azt látta, hogy az embereket a kormányzati média Soros György ellen hergelte, míg a budapesti emberek tájékozottak, és nem hatott rájuk a kormánypropaganda. A jelentés nagy részét azonban a civil szervezetek anyagi nehézségeiről szóló részletes beszámoló adja, mely szerint 2017 óta szűkölködnek, pénzügyi forrásaik jelentősen megcsappantak, a facebookos jelenlét azonban továbbra is erős és hatékony.

Sikerként könyvelik el, hogy innovatív adománygyűjtéseik révén mintegy 6300 dollárt szedtek be a „külföldről támogatott” szervezetekről szóló törvény ellen rendezett legnagyobb tüntetésen.

Érdekes adalék, hogy bár a tanulmány szerint a tagdíjakból minimális forrásuk származik, és az 1 százalékos szja-felajánlások is csupán a bevételeik töredékét adják, a legtöbb szervezet bevallásában mégis ezek a tételek teszik ki a finanszírozás jelentős részét.

Forrás: Magyaridők.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések