A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

ÁSZ: négy nemzetiségi önkormányzat a korábbinál szabályszerűbben működik

Javult négy nemzetiségi önkormányzat működésének szabályozottsága és szabályszerűsége az intézkedési terv végrehajtásának köszönhetően, de továbbra is sem átlátható gazdálkodásuk a közpénzekkel  - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az intézmények utóellenőrzésénél.
Az ÁSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, a Szerb Országos Önkormányzat és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2010. január 1. és a 2014. június 30. közötti gazdálkodását, belső kontrollrendszerének kialakítását és működését, az államháztartásból nyújtott támogatás, illetve az államháztartásból meghatározott célra ingyenesen juttatott vagyon felhasználását 2015-ben ellenőrizték.

Az ennek eredményeként nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben megfogalmazott javaslatokra a Bolgár Országos Önkormányzat 13 feladatot határozott meg intézkedési tervében, ebből tízet határidőben, kettőt részben, egyet pedig nem hajtott végre - közölte a szervezet.

Megállapították, a végrehajtott feladatok következtében javult az intézmény belső kontrollrendszerének és pénzügyi gazdálkodási tevékenységének szabályszerűsége.

A jogszabályi előírások ellenére azonban a 2014. évi éves beszámoló mérlegét nem támasztották alá leltárral, nem készítették el az önkormányzat közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét, továbbá nem vezettek nyilvántartást az intézkedési tervben meghatározott feladatok végrehajtásáról, ezért vagyongazdálkodásának szabályszerűsége nem javult - tették hozzá.

A közlemény szerint a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata harminc feladatot határozott meg, amelyből tizenhatot határidőben, kettőt határidőn túl, hetet részben, ötöt pedig nem végeztek el.

Kiegészítették a hivatal szervezeti és működési szabályzatát, elkészítették a számviteli szabályzatokat, az éves konszolidált beszámolót és a hiányzó belső eljárásrendeket, valamint elvégezték a költségvetési határozattervezet egyeztetését is - írta az ÁSZ.

Nem hajtotta végre viszont a gazdálkodási jogkörök szabályszerű gyakorlásának érvényesítését, a szakszerű és hatékony működés ellenőrzését, továbbá a zárszámadás, a költségvetési jelentéskészítés és a vagyongazdálkodás szabályszerűségéhez kötődő, valamint a közérdekű adatigénylések teljesítésének rendjéhez kapcsolódó feladatokat - derült ki az utóellenőrzésből.

Közölték, a Szerb Országos Önkormányzat a húsz meghatározott feladatból hatot határidőben, nyolcat részben, hatot pedig nem hajtott végre.

Az intézkedési tervnek megfelelően a költségvetési határozattervezeteket a költségvetési szervek vezetőivel egyeztették, annak eredményét jegyzőkönyvbe rögzítették. Többi között gondoskodtak a vagyonhasznosítás versenyeztetés útján történő értékhatárának meghatározásáról és szabályozásáról is.

Nem hajtották azonban végre a gazdálkodási jogkörök szabályszerű gyakorlásának érvényesítését, nem határozták meg a dokumentumokhoz és információkhoz hozzáféréshez kapcsolódó felelősséget. Továbbá nem alakították ki és nem működtették a hivatal tevékenységének, a célok megvalósításának nyomon követését biztosító rendszert - olvasható a közleményben.

A szervezet tudatta, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a tizenhárom meghatározott feladatból kilencet határidőben, egyet részben, hármat pedig nem hajtott végre. 

A végrehajtott feladatok miatt javult a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének szabályszerűsége, de az önkormányzat nem biztosította a teljes átláthatóságot a vagyonhasznosításra kötött szerződéseiben - állapította meg az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék levélben fordult a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és a Szerb Országos Önkormányzat hivatalának vezetőjéhez, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökéhez és a hivatal vezetőjéhez a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetéséért.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések