Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Tarkababkrémes szendvicsek házi kenyéren

Egy baráti találkára készítettem ezt a receptet, mivel a vegán életmódot választottam, így fokozott figyelemmel tevékenykedem a konyhában, mint azelőtt. 
A babot azért választottam mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és proteinnel. Barátnőmmel, aki szintén vegán, rengeteget főzünk együtt, viaskodunk, kreatívoskodunk, próbálunk minél változatosabban táplálkozni, és szeretjük megosztani másokkal is tapasztalatainkat. A szendvicseket jó sok zöldséggel készítettük. A babkrém kóstolgatása közben egyfolytában a májkrém ízére asszociáltam, így adtam végül hozzá a majorannát. Alig várom, hogy elkészítsem édesapáméknak és füllentsem, hogy májkrémes szendvicset fogyasztanak. 

Hozzávalók 2 személyre:

300 g tarkabab 
1 fej vöröshagyma 
4 gerezd fokhagyma 
2 teáskanál majoranna 
frissen őrölt feketebors 
1 teás kanál pirospaprika 
1 csapott teáskanál tengeri só 
olíva olaj

HÁZI MÁKOS-FOKHAGYMÁS KENYÉR 
250 g fehérliszt 
150 g barnaliszt 
1,5 evőkanál olívaolaj 
1 teás kanál tengeri só 
1 csapott teáskanál kristálycukor 
frissen őrölt feketebors 
4 gerezd fokhagyma 
1,5 evőkanál mákmag 
20 g élesztő (vagy 10 g sütőpor) 
2 dl víz

Elkészítés:

Előkészítés: áztassuk be a babot egy nappal az elkészítés előtt. A kenyeret elkészíthetjük szintén előbb.

Tisztítsuk meg a piacon vásárolt vagy épp’ a kertben termő hozzávalókat. Főzzük puhára a babot egy kevés sóval. A kenyér gyúrásához - dagasztáshoz vegyünk elő egy nagy tálat, és a vízen kívül tegyük bele az összes hozzávalót. A vizet apránként adagolva adjuk hozzá a liszthez, bár lehetséges, hogy nem fogod használni mind a 2 dl-t, persze előfordulhat, hogy több vízre lesz szükséged. Készülj fel, hogy legalább tíz percig kell, hogy gyúrd a tésztádat. 

Ne lepődj meg, ha az nagyon esetlennek tűnik, ha esetleg úgy érzed, hogy túl sok vizet adtál, csak gyúrd tovább és érezd a különbséget egy-két perc elteltével. Ha viszont tényleg túl sok vizet adtál hozzá, akkor bátran nyúlj a liszthez és korrigáld az elbotlást. A tészta kész, ha a tapintása puha, de ujjnyomatod nem marad a felszínén. Takard le konyharuhával, ha jó időd van, plusz egy fedővel lefedve tedd ki a napra egy órára kelni. Amúgy tedd egy meleg helyre, hogy megkeljen a tészta.

Kockázzuk fel a vöröshagymát, és olívaolajon kevés sóval dinszteljük meg. A főtt babot, dinsztelt vöröshagymát, pucolt fokhagymát, sót, borsot, piros paprikát és kevés olívaolajt tegyük egy tálba és törjük össze botmixerrel. Kanállal keverjük hozzá a majorannát és az olívaolajt, míg krémes állagot kap. A krém elkészült, ha még izgalmasabbá akarod varázsolni, keverj hozzá egy evőkanál erős paprikát.

A megkelt tészta tetejét vagdossuk be, kenegessük meg kevés olívaolajjal, szórjuk meg mákmaggal és helyezzük a sütőbe 175 fokon 35-40 percre.

A megsült kenyeret takarjuk le konyharuhával, hagyjuk állni 10 percet. Szeleteljük fel a kenyeret, kenjük meg a babkrémmel, pakoljuk tele zöldségekkel.

A babkrémet használhatjuk szendvicsekhez, hidegtálakhoz és így tovább. A kenyeret használhatjuk szendvicsekhez, toastként, pirítósként, főzelékhez, levesekhez.

Ez az étel 100% vegán, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és proteinnel, ellenben nem tartalmaz állati eredetű terméket: húst, halat, tojást, tejet, vajat. 

Fogyaszd szeretettel, jó étvágyat kívánok

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések