A franciák odavannak a levél formájú kenyérért. A mutatós fougasse-t nem nehezebb elkészíteni, mint bármelyik kelt tésztát.
A franciák lapos lepényét vagy levélkenyerét elsősorban Provance környékén készítik, és a tésztája a pizzához hasonló. Sokféleképpen lehet fűszerezni, az olívaolajhoz keverhetsz bazsalikomot, rozmaringot vagy éppen fokhagymát, a tetejére pedig szórhatsz szezámmagot. A tésztát pedig feldobhatod aszalt paradicsommal vagy olajbogyóval. Ha teheted, kenyérlisztet használj hozzá.
Hozzávalók 6 darabhoz:
50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
2.5 dkg élesztő
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál cukor
só
TETEJÉRE
olívaolaj
só
Elkészítés:
A vizet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a megkelt élesztőt és a sót. Gyúrd össze, közben add hozzá a két evőkanál olívaolajat. Akkor jó, ha fényes, könnyen kezelhető, és elválik a kezedtől. Elektromos robotgép dagasztókarjával még gyorsabban végzel a tészta összeállításával. Takard le, majd pihentesd egy órát.
Amikor körülbelül a kétszeresére nő, rakd lisztezett felületre, és gyúrd át. Nyújtsd ki a tésztát, majd vágj belőle hat levélformát, vagy, ha az nem megy, háromszöget. Hegyes késsel készíts mindegyikbe a levél erezetéhez hasonló vágásokat, a nyílásoknál kézzel kicsit húzd szét a tésztát. Rakd a leveleket sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd még 20 percig. Kend meg sütés előtt még kevés olívaolajjal, és szórd meg sóval. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt.
0 Megjegyzések