A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Olívás francia levélkenyér provance-i recept szerint

A franciák odavannak a levél formájú kenyérért. A mutatós fougasse-t nem nehezebb elkészíteni, mint bármelyik kelt tésztát.
A franciák lapos lepényét vagy levélkenyerét elsősorban Provance környékén készítik, és a tésztája a pizzához hasonló. Sokféleképpen lehet fűszerezni, az olívaolajhoz keverhetsz bazsalikomot, rozmaringot vagy éppen fokhagymát, a tetejére pedig szórhatsz szezámmagot. A tésztát pedig feldobhatod aszalt paradicsommal vagy olajbogyóval. Ha teheted, kenyérlisztet használj hozzá. 

Hozzávalók 6 darabhoz:

50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
2.5 dkg élesztő
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál cukor

TETEJÉRE
olívaolaj

Elkészítés:

A vizet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a megkelt élesztőt és a sót. Gyúrd össze, közben add hozzá a két evőkanál olívaolajat. Akkor jó, ha fényes, könnyen kezelhető, és elválik a kezedtől. Elektromos robotgép dagasztókarjával még gyorsabban végzel a tészta összeállításával. Takard le, majd pihentesd egy órát. 

Amikor körülbelül a kétszeresére nő, rakd lisztezett felületre, és gyúrd át. Nyújtsd ki a tésztát, majd vágj belőle hat levélformát, vagy, ha az nem megy, háromszöget. Hegyes késsel készíts mindegyikbe a levél erezetéhez hasonló vágásokat, a nyílásoknál kézzel kicsit húzd szét a tésztát. Rakd a leveleket sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd még 20 percig. Kend meg sütés előtt még kevés olívaolajjal, és szórd meg sóval. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések