A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mi az a D-dimer? Életmentő lehet, ha ellenőrizteted a szintjét

A D-dimer mérésére trombózis gyanúja esetén szokott sor kerülni leggyakrabban. A szervezetben létrejött véralvadék jelenlétére utal a megemelkedett szintje.
De, hogy pontosan mi is az a D-dimer, és még milyen vizsgálatokkal kell kiegészíteni, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

D-dimer: mi is ez valójában?

A D-dimer az alvadási folyamat során keletkező fehérje. A folyamat ugyanis két részből áll: a vér alvadásából, melynek végén oldhatatlan fibrinháló keletkezik, valamint a fibrinolízisből, vagyis a fibrinszálak lebomlásából. A D-dimer tulajdonképpen a fibrin lebomlási terméke, így normál körülmények között alig mutatható ki a vérből, csakis akkor emelkedik meg lényegesen az értéke, ha vérrög keletkezett, és szükség van annak lebontására.  

Mit jelez a megemelkedett érték?

Amennyiben a D-dimer szintje megemelkedik, az a véralvadás fokozott folyamatára utal. Ez előfordulhat mélyvénás trombózis, tüdőembólia, stroke, szívinfarktus esetén. Nem annyira magas az emelkedés gyulladás, daganatok, terhesség esetén, továbbá emelkedett szint mérhető műtétek, sérülések következményeként is.

Mérése trombózis/tüdőembólia gyanúja esetén rutinvizsgálatnak számít, de a betegség követésére is használják, ugyanis értékének csökkenése, normalizálódása fontos információ a kezelés hatékonyságára vonatkozóan. A D-dimer magas szintje esetén meg kell keresni a véralvadék helyét és nagyságát, ami általában ultrahang-, illetve CT-vizsgálattal történik. 

Meddig kell véralvadásgátlót szedni?

A D-dimer-szint ellenőrzése nem csupán a trombózis fennállásának kizárására szolgál, hanem nagy segítséget jelenhet az antikoaguláns terápia időtartamának meghatározásában is. Az antikoaguláns kezelést gyakran akkor is folytatni kell, ha az ultrahang alapján a trombózis már nem látható, és az érszakaszon a vér átfolyása teljessé vált. Ilyen tényező például az ismétlődő trombózis vagy a súlyos trombofília megléte. De abban az esetben is tovább kapja a beteg a véralvadásgátlót, ha a D-dimer-értéke nem normalizálódik, vagy ismételten emelkedni kezd. Ilyenkor gyakran rosszindulatú daganatot, esetleg autoimmun érgyulladást találunk okként.

- Az antikoaguláns kezelés felfüggesztése utáni, visszatérő D-dimer-emelkedés megelőzheti a klinikai tüneteket, panaszokat, így előre jelzi a tromboembóliás esemény ismételt jelenlétét, magyarázza dr. Szélessy Zsuzsanna.
  • Trombózis utáni teendők
  • Teljes körű trombofília-vizsgálat
  • Antifoszfolipid-szindróma kizárása
  • Lupus antikoagulans- és véralvadás-vizsgálat
  • Rákszűrő vizsgálatok
  • Krónikus gyulladás - góc - felkutatása
  • Természetesen szükségesek lehetnek további vizsgálatok is bizonyos betegségek esetén

Életmód a megelőzéshez és a gyógyuláshoz

Egészséges és fogyókúrás finomságok, melyeket mindennap ehetsz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések