A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megdöbbentő ígéretet tett az ENSZ-ben Európa nevében az EU migrációs biztosa

Avramopulosz ígéretet tett a legális migránsútvonalak létrehozására és a migránsok EU tagállamokba való szétosztására.
Brüsszel továbbra sem hajlandó elengedni a migráció kérdését, és ahogy az lenni szokott az EU agytrösztjei még mindig nem jutottak el odáig, hogy meg akarják akadályozni a bevándorlást, helyette menedzselni szeretnék azt. Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős EU-s biztos hétfőn New Yorkban tartott mélyenszántó előadást “Nagyobb szolidaritási és együttműködési modell” címmel az ENSZ közgyűlésén.

Mindeközben Jean-Claud Juncker EU-elnök is odatette magát, hiszen az unió helyzetét értékelő éves beszédét követően egy friss tájékoztatót tett közzé, amelyben újra szerepel az állandó áttelepítési program terve, illetve a legális migrációs útvonalak létrehozása

Avramopulosz remek lehetőségnek nevezte az ENSZ közgyűlését arra, hogy felhívja a figyelmet a migráció által okozott kihívásokra.

Az nem zavarta, hogy Orbán Viktor már 2015-ben szerette volna felhívni a figyelmet ezekre a problémákra azzal a különbséggel, hogy a magyar miniszterelnök sehová nem vezető menedzselés helyett valós megoldásokat kínált akkor is, és azóta is.

Avramopulosz kifejtette, hogy 2017-ben 2,2 millió migránssal több volt mint 2016-ban, de szerinte a migráció globális kezeléséről szóló megállapodásnak köszönhetően most új lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy kezeljék a problémát.

A biztos megdicsérte az ENSZ Menekültügyi Bizottságát is azért, mert képes volt széleskörű egyetértést kicsikarni az ügyben, ugyanakkor ismételten biztosította a menekültekkel kapcsolatos globális megállapodás.

Avramopulosz kijelentette, hogy az Európai Unió továbbra is támogatja az úgynevezett “Global compact on refugees” nevű paktumot, és teljes mértékben részt vesz annak végrehajtásában.

A Global Compact-e nehéz lefordítani magyarra, de valami olyasmit jelent, hogy “globálisan és szorosan összehangoltan”kell kezelni a migrációt, és nem mással mint az ENSZ menekültekkel foglalkozó programjával van kapcsolatban. A paktumot az ENSZ Közgyűlése hívta életre 2016 októberében, alapvető elgondolása pedig dióhéjban az, hogy a nagy számú menekült és migráns megfelelő kezelése érdekében egy, a jelenleginél igazságosabb és kiszámíthatóbb felelősségmegosztást kell létrehozni a származási, a tranzit és a rendeltetési országok között.

A Global Compact szerint az Európába való bevándorláshoz mindenkinek joga van, akit valahol valamiért üldöznek, vagy életfeltételei más okoknál fogva váltak kedvezőtlenné (például klímaváltozás). Ezek a menekültek. Ám majdnem ugyanilyen joga van azoknak is, akik csak a jobb megélhetés kedvéért vándorolnak Európába.

Mint azt mindannyian tudjuk, több kell nekünk, mint szavak, valódi, konkrét tettek kellenek. – érvelt Avramopulosz. Hozzátette, az EU 2017 év végére a világ ENSZ Menekültügyi Bizottságát érintő 20 millió menekültjéből 3 milliót “látott vendégül”, az EU célja pedig továbbra is az, hogy magas szinten kezelje a bevándorlók ügyeit, vagyis gyorsan fel tudja dolgozni a menedékkérelmeket, integrálja a bevándorlókat és munkát, oktatást biztosítson a számukra.

Ennek érdekében a migráció kezelésére a 2014-2020-as időszakra uniós szinten mobilizált 7,3 milliárd euró jelentős részét a menedékkérelmekre fordítottuk. Ezt a jövőben is folytatni szeretnénk. Az erőfeszítéseknek ellenére ez még mindig nagy kihívás, különösen politikai értelemben. – fejtette ki.

Avramopulosz köszönetét fejezte ki azoknak az országoknak, amelyek “hatalmas erőt fektettek” a menekültek befogadásába.

Biztosíthatom önöket, hogy továbbra is együtt fogunk dolgozni a tagállamokkal annak érdekében, hogy biztosítsuk, a valódi menekültek hozzájussanak minden segítséghez, amire Európában szükségük van. – mondta.

Úgy tűnik, hogy az EU célja nem csak az, hogy az Európába megérkezett menekülteket elhelyezzék, hanem az is, hogy biztosítsák számukra azt, hogy biztonságosan megérkezzenek a kontinensre. A migrációs biztos azt is kifejtette, hogy azon dolgoznak, hogy legális, biztonságos migrációs útvonalakat hozzanak létre. Úgy véli ez elengedhetetlen része az átfogó menekültügyi irányelvnek. Nem világos, pontosan mit értenek védett, legális migrációs útvonalaknak, talán arra akarják a Frontexet használni, hogy szó szerint elkísérjék a migránsokat Európa határáig.

Dimitrisz Avramopulosz méltatta azokat az EU-s áttelepítési programokat, amelyek 2015-óta több, mint 25 ezer bevándorlónak biztosították a letelepedés lehetőségét Európában.

2017 szeptemberében az Európai Bizottság javaslatára a tagállamok az eddigi legnagyobb, kollektív kötelezettségvállalást tették az áttelepítések terén: több, mint 50 ezer hely létrehozására tettek ígéretet, amelynek 2 év alatt tesznek eleget. Eddig 13 200 embert sikerült ebben a programban áttelepíteni, és a biztos most felszólította a tagállamokat, hogy jövő októberig teljes mértékben hajtsák végre a vállalásaikat ezzel kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan egy strukturális uniós letelepítési keretrendszeren dolgozunk, amely reményeim szerint hamarosan meg lehet állapodni. – mondta.

Avramopulosz rendívül büszke arra, hogy az Európai Unió a humanitárius segítségnyújtás zászlóshajója lett.

Szeretném megismételni, hogy támogatjuk a menekültekről szóló Global Compact elfogadását, amely fontos mérföldkő a felelősségmegosztás előmozdításában és a menekülteknek világszerte nyújtott támogatásban.

Juncker is odatette magát: íme az “állandó áttelepítési program”

Az EU-nak egyébként egyre bizarrabb ötletei vannak, ami a migrációs folyamatokat illeti. Jean-Claud Juncker az Európai Unió helyzetét értékelő éves beszédét követően – egy friss tájékoztatót tett közzé, amelyben újra szerepel az állandó áttelepítési program terve, illetve a legális migrációs útvonalak létrehozása:
Az európai erőfeszítések hosszú távú összehangolása érdekében a Bizottság állandó uniós áttelepítési keret létrehozására tett javaslatot az átfogó menekültügyi reform keretében – szerepel a tájékoztatóban.
A dokumentumban mindezek mellett biztonságos és legális migrációs csatornák szükségességéről értekeznek:
Az EU áttelepítési kezdeményezései bebizonyították, hogy a nem biztonságos és irreguláris migráció helyett a nemzetközi védelemre szoruló személyek számára biztonságos és jogszerű csatornákat lehet biztosítani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések