A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jön a sütőtök szezonja: ennek a finomságnak minden szomszéd megirigyeli az illatát

A szomszéd is megirigyli majd ennek a süteménynek az illatát. Ki nem szereti az illatozó sütőtököt? Lassan minden piac tele lesz a mézédes zöldséggel.

Hozzávalók kb. 16 darabhoz

30 dkg liszt
10 dkg vaj
1,5 dl tej
1 csomag élesztő
1 ek. cukor
2 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez
50 dkg sütőtök
5 dkg vaj
1 rúd vanília
1 ek. rózsabors
3 ek. méz
1 csipet fahéj

A tetejére
2 tojás
4 ek. barna cukor

Elkészítés

1. A lisztet alaposan elkeverjük a vajjal, a tejjel, az élesztővel, a cukrokkal és egy csipet sóval. Akkor jó, ha a tészta hólyagos. Meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen.

2. A sütőtököt megtisztítjuk, majd fél centis kockákra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, majd elkezdjük rajta pirítani a kockákat. A vaníliarudat félbevágjuk, majd a tökhöz adjuk. Késlappal megtörjük a rózsaborsot, majd a mézzel és a fahéjjal a tökkockákhoz adjuk és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.

3. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, egy tepsit pedig kivajazunk. A kész töknek a felét leturmixoljuk, majd alaposan összekeverjük a másik felével. A megkelt tésztát lisztes deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd megkenjük a sütőtökpéppel. Szorosan feltekerjük, majd a roládot 4-5 centis karikákra vágjuk.

4. A sütőtökös csigákat a kivajazott tepsibe fektetjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk barna cukorral és az előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Langyosan tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések