A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt van a svéd választás eredménye

Bár jelentősen erősödtek a bevándorlásellenesek, az előrejelzésekhez képest, mégis kevésbé jól szerepeltek, mint várték és a kormányzópárt kisebb csökkenést ért el mint várták. Úgy tűnik a svédek még mindig nem tanultak eleget. Kell még nekik néhány nemi erőszak, meg pár száz felgyújtott autó.
A nem hivatalos végeredmény szerint a Szociáldemokraták 25.4 százalékot kaptak, a Mérsékelt Párt 18.4-et, míg a bevándorlásellenes Svéd Demokraták 16.3-at.

A svéd TV4 csatorna negyed órával az urnazárás előtt adta ki az első exit poll eredményeket, mely alapján megállapítható, hogy a jelenleg is kormányzó Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot, azonban sokat vesztett a szavazótáborából, évtizedes mélypontra érkeztek.

A bevándorlásellenes Jimmie Akesson vezette Svéd Demokraták a harmadik legerősebb párt lett.

A most vasárnapi választáson 7,4 millióan szavazhattak, 6300 politikus versenyzett a 349 mandátumért, a svéd választási rendszerről EBBEN a cikkben olvashatsz részletesen. A skandináv országot négy évig folyamatosan kisebbségben kormányozta a  Szociáldemokrata Párt és a vele szövetséges Zöld Párt. Ha szükségük volt plusz szavazatokra, akkor a szélbalos Baloldali Párthoz fordultak.

S-S&D: 25.4%
M-EPP: 18.4%
SD-ECR: 16.3%
V-LEFT: 9.8%
C-ALDE: 9.4%
KD-EPP: 6.6%
MP-G/EFA: 5.8%
L-ALDE: 5.7%

A bevándorlásellenes erők előretörése mára Svédországban is megállíthatatlanná vált: története legjobb eredményért érte el ma a Svéd Demokraták, mely a leginkább utasította el az illegális migrációt, míg a baloldali pártok azt bőszen támogatták.

Hivatalos végeredmény csak késő éjszaka lesz, a jelenlegi adatok szerint sem a jelenlegi közép-balos tömörülésnek, sem a jobboldali pártok egyikének sem lesz többsége a Riksdagban, azaz a svéd parlamentben.

Míg négy éve a Svéd Demokraták kicsivel több mint tíz százalékot kaptak, most úgy tűnik, hogy a választók csaknem ötöde rájuk X-elt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések