A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megbukhat a bevándorláspárti kormány! Átvette a vezetést az ellenzéki szövetég. Friss adatok

A nem hivatalos eddigi eredmény szerint a Szociáldemokraták 25.3 százalékot kaptak, a Mérsékelt Párt 17.6-et, míg a bevándorlásellenes Svéd Demokraták 19.7-re növelték az eredményük. Természetesen ez az eredmény még azért tovább változhat.
S-S&D: 25.3%
SD-ECR: 19.7%
M-EPP: 17.6%
C-ALDE: 13.4%
KD-EPP: 7.8%
V-LEFT: 6.9%
L-ALDE: 4.5%
MP-G/EFA: 3.3%#

Ez az újabb exit poll szerint a bevándorlásellenes SD, feljött majdnem 19.2%-ra, ezzel megelőzve a Mérsékelt Pártot (17.8%), valóban a második legnagyobb erővé nőtte ki magát. A jelenlegi kormányzópárt, a Szociáldemokraták tovább estek az előző exit poll-hoz képest. Most 25,5%-on állnak. Jelenleg 5,6% az előnyük a bevándorlásellenes SD-hez képest. (A borítóképen a 20 órási exit poll látható)

Átvette a vezetést az ellenzék

A jelenlegi eredmények a pártszövetségek tekintetében a következőkép állnak:
Az ellenzéki szövetség jelenleg 39,6 százalékon áll, míg a jelenlegi kormányzó pártok, a baloldali szociáldemokraták, a zöldek és a baloldali párt szövetsége a szavazatok 39,4 százalékát kapták eddig.
Bár jelentősen erősödtek a bevándorlásellenesek, az előrejelzésekhez képest, mégis kevésbé jól szerepeltek, mint várték és a kormányzópárt kisebb csökkenést ért el mint várták. Úgy tűnik a svédek még mindig nem tanultak eleget. Kell még nekik néhány nemi erőszak, meg pár száz felgyújtott autó.

A most vasárnapi választáson 7,4 millióan szavazhattak, 6300 politikus versenyzett a 349 mandátumért, a svéd választási rendszerről EBBEN a cikkben olvashatsz részletesen. A skandináv országot négy évig folyamatosan kisebbségben kormányozta a  Szociáldemokrata Párt és a vele szövetséges Zöld Párt. Ha szükségük volt plusz szavazatokra, akkor a szélbalos Baloldali Párthoz fordultak.

A bevándorlásellenes erők előretörése mára Svédországban is megállíthatatlanná vált: története legjobb eredményért érte el ma a Svéd Demokraták, mely a leginkább utasította el az illegális migrációt, míg a baloldali pártok azt bőszen támogatták.

Hivatalos végeredmény csak késő éjszaka lesz, a jelenlegi adatok szerint sem a jelenlegi közép-balos tömörülésnek, sem a jobboldali pártok egyikének sem lesz többsége a Riksdagban, azaz a svéd parlamentben.

Míg négy éve a Svéd Demokraták kicsivel több mint tíz százalékot kaptak, most úgy tűnik, hogy a választók csaknem ötöde rájuk X-elt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések