A pillekönnyű kelt tészta a szaftos fahéjas-szilvás töltelékkel szinte pillanatok alatt felére fogyatkozott.
Hozzávalók 8-10 db-hoz:
40 dkg liszt (pl. Nagyi titka)
1,8 dkg élesztő
1 dl tej
1 tk kristálycukor
2 ek porcukor
2 dl habtejszín
1db tojássárga (nagy)
1 csipet só
a töltelékhez:
8-10 db nagyobb szilva
2 ek kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
8 dkg vaj a tepsi kikenéséhez és a bukta lekenéséhez
Elkészítés:
A kristálycukorral összekevert tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, takarjuk le egy konyharuhával, és pár perc alatt futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a porcukorral, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a meglangyosított tejszínt, és a tojássárgát.
Ezután ízlés szerint robotgéppel, vagy kézzel addig dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától. Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, szórjuk meg vékonyan liszttel, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, majd vágjuk fel kb. egyforma darabokra.
A szilvát vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. A kristálycukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal. Ezután minden tészta közepére tegyünk egy teáskanálnyi fahéjas cukrot, helyezzünk rá egy-egy félbevágott szilvát, majd formázzuk meg a buktát.
A vajat olvasszuk fel, majd több mint a felével kenjük ki a tepsit. Ezután egymástól kicsit távolabb, helyezzük bele a buktákat, majd a maradék olvasztott vajjal, kenjük le a tésztát.
Ezután takarjuk le a tepsit egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára a buktákat. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb.
0 Megjegyzések