A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házi, gyúrt omlós tészta, ahogy a nagyi is készítette: ilyen finomságokat süthetsz belőle

Fontos, hogy meglegyen neked is a gyúrt omlós tészta alapreceptje. A tökéletes sütihez elég csak az arányokat megjegyezned.
A gyúrt omlós tésztákban közös, hogy három rész lisztből, két rész zsiradékból és egy rész cukorból készülnek. Ha azt akarod, hogy igazán omlós legyen, gyorsan dolgozz. Linzerekhez, különféle pitékhez és a legkülönbözőbb teasüteményekhez is jól jön ez a recept. Víz helyett tejet vagy tejfölt is rakhatsz a tésztába. 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál víz

Elkészítés:

Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozz, tehát a hozzávalókat csak rögtön felhasználás előtt vedd ki a hűtőből. A lisztet és a porcukrot szitáld át, majd morzsold össze a felkockázott vajjal. Ha elég morzsalékos, add hozzá a tojássárgáját, és ízesítsd vaníliás cukorral. Gyorsan gyúrd össze a tésztát. Ha nem áll össze, vagy nem elég rugalmas, adj hozzá egy-két evőkanál vizet vagy tejfölt. Keverhetsz még hozzá kakaót, diót, mandulát. 

Formázz a tésztából gombócot, és pihentesd a hűtőben legalább fél órán át. Ezt követően formázd tetszés szerint. Kinyújthatod és kiszaggathatod, de mini piteformákban is jól mutat. Megtöltheted lekvárral, csokis krémmel, feldobhatod gyümölcsökkel. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések