Ettől a rakott keltől garantáltan jóllaksz, annyi finomság van benne.
Hús, kolbász, szalonna, tejföl, sajt: ez csak néhány az igazán ízletes hozzávalókból. Ez még a megszokott, hagyományos rakott kelnél is finomabb. Készíthetsz nagyobb adagot belőle, mert jól tűri a hűtést. Még izgalmasabb lesz, ha kétféle sajttal szórod meg. Ha jó tejfölösen szereted, tálaláskor rakj a tetejére.
Hozzávalók 8 személyre:
1 fej kelkáposzta
50 dkg darált hús
20 dkg kolbász
15 dkg rizs
15 dkg sajt
10 dkg szalonna
3 dl tejföl
2 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
só
bors
olaj
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit távolítsd el, vágd négy részre, a torzsáját szedd ki. Mosd meg alaposan, majd dobd forrásban lévő, sós vízbe. Főzd meg 25 perc alatt, szűrd le, csepegtesd le. A szalonnát pirítsd meg, rakd hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteld meg. Tedd rá a darált húst, a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd ízlés szerint, és szórd meg pirospaprikával, köménnyel. Önts hozzá kevés vizet, majd párold puhára a húst. Közben többször kevergesd meg.
Egy másik edénybe tégy kevés olajat, rakd bele a rizst, és kevergetve pirítsd, amíg a szemek átlátszóak nem lesznek. Öntsd fel valamennyivel több vízzel, mint amennyi ellepi, és fedő alatt párold puhára. Közben többször keverd meg, hogy ne égjen le. Ha szükséges, önts még hozzá vizet. A rizst és a darált húst keverd össze, a kolbászt vágd kisebb darabokra vagy karikákra, a sajtot pedig reszeld le.
Egy hőálló tálat kenj ki kevés zsiradékkal, és rétegezd a hozzávalókat. Alulra rakj kelkáposztát, arra a rizses húst, és kend meg jól tejföllel. Mehet rá a kolbász, és fedd bel a maradék kelkáposztával. Kenhetsz még a tetejére is tejfölt, majd szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben süsd meg 180 fokon 25 perc alatt.
0 Megjegyzések