Ezúttal egy világszerte kedvelt szendvics receptjét mutatom meg nektek. És eretnekség vagy sem, azért adok pár tippet pluszban: nem klasszikus összetevők, viszont szuperül illenek ezekhez a szendvicsekhez.
És hogy mi a különbség Croque asszony és Croque úr között? Alapjuk azonos, ám a hölgy kap még egy tükörtojás kalapot is.
Hozzávalók 4 szendvicshez
5 dkg vaj
1,5 evőkanál liszt
3 dl meleg tej
1 kis marék karakteres ízű reszelt sajt
só
frissen reszelt szerecsendió
1 teáskanál dijoni mustár
8 szelet nagy méretű toastkenyér
4 nagy szelet sonka
4 nagy szelet karakteres ízű sajt
És ha Croque Madame-ot készítünk:
kevés olaj
4 db tojás
só
Elkészítés
Serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot, majd sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Folyamatos keverés mellett a hagyományos besamelnél kissé sűrűbbre főzzük. Végül simára keverjük benne a mustárt.
A kenyereket kenyérpirítóban vagy forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Elég egészen világosra, a lényeg az, hogy a besamel majd ne áztassa át a szeleteket.
Valamennyi kenyérszelet egyik oldalát megkenjük besamellel, majd 4 szendvicset állítunk össze, 2-2 szelet kenyérből, valamint 1-1 szelet sonkából és sajtból. Serpenyőben, kevés vajon vagy a sütő grillfokozatán addig sütjük a szendvicseket, amíg átmelegszenek és sajt is megolvad.
Ha Croque Madame-ot készítünk, közben kevés olajon 4 tükörtojást sütünk. Tetejüket megsózzuk, majd lapáttal óvatosan átemeljük a szendvicsek tetejére.
0 Megjegyzések