Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Croque Madame és Monsieur szendvics! Reggelizz, akár egy király! Sőt mint egy francia király!

Ezúttal egy világszerte kedvelt szendvics receptjét mutatom meg nektek. És eretnekség vagy sem, azért adok pár tippet pluszban: nem klasszikus összetevők, viszont szuperül illenek ezekhez a szendvicsekhez.
És hogy mi a különbség Croque asszony és Croque úr között? Alapjuk azonos, ám a hölgy kap még egy tükörtojás kalapot is.

Hozzávalók 4 szendvicshez

5 dkg vaj 
1,5 evőkanál liszt 
3 dl meleg tej 
1 kis marék karakteres ízű reszelt sajt 
só 
frissen reszelt szerecsendió 
1 teáskanál dijoni mustár 
8 szelet nagy méretű toastkenyér 
4 nagy szelet sonka 
4 nagy szelet karakteres ízű sajt 

És ha Croque Madame-ot készítünk: 
kevés olaj 
4 db tojás 

Elkészítés

Serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot, majd sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Folyamatos keverés mellett a hagyományos besamelnél kissé sűrűbbre főzzük. Végül simára keverjük benne a mustárt.

A kenyereket kenyérpirítóban vagy forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Elég egészen világosra, a lényeg az, hogy a besamel majd ne áztassa át a szeleteket.

Valamennyi kenyérszelet egyik oldalát megkenjük besamellel, majd 4 szendvicset állítunk össze, 2-2 szelet kenyérből, valamint 1-1 szelet sonkából és sajtból. Serpenyőben, kevés vajon vagy a sütő grillfokozatán addig sütjük a szendvicseket, amíg átmelegszenek és sajt is megolvad.

Ha Croque Madame-ot készítünk, közben kevés olajon 4 tükörtojást sütünk. Tetejüket megsózzuk, majd lapáttal óvatosan átemeljük a szendvicsek tetejére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések