Hirdessen itt

A hadsereg ad tanácsot arról, hogyan tudjuk leküzdeni álmatlanságunkat

Aludni nem is olyan egyszerű, főleg egy bizonyos kor felett, amikor nemcsak az alvásigény csökken, de akár álmatlanság is felléphet. Talán a brit hadseregtől érkező tanács segít úrrá lennünk az inszomnián.
Az álmatlanság modern korunk egyik nagy rákfenéje. A városi életmód miatt szinte teljesen elszakadtunk a természettől, annak körforgásától. Pedig odakint teljesen egyértelműen kel fel a Nap, és hozza világosságával együtt az ébredésünket is, majd este a sötétség arra figyelmeztet, hogy ideje nyugovóra térni. A napközben látott sok zöld szín segít megnyugodni, és mentesek vagyunk a stressztől is. Ehhez képest miután hazamentünk a munkából, még tévét nézünk, telefonozunk, számítógépezünk, és fülünket sok-sok zaj, szemünket rengeteg kék fény éri. Ez hatással van hormontermelésünkre, és később leszünk álmosak – pláne úgy, hogy sok program csak este hétkor vagy nyolckor kezdődik. Mire onnan hazaesünk, már nem fogunk tudni nyolc órát aludni reggelig.

Persze az álmatlanságnak nem egyedül a városi életmód az okozója. Depresszió, stressz, menopauza, lelki problémák, különböző betegségek is okozhatják. Rengeteg módszert fejlesztettek már ki annak érdekében, hogy időben el tudjunk aludni: sokan a sportra esküsznek, mások a meleg mézes tejre, vagy épp a különböző relaxációs cédékre.

Így kell aludni a katonák szerint

A tanácsadók közé most egy nagyon érdekes tag szállt be: a brit hadsereg. Náluk aztán tényleg fontos, hogy az idegőrlő stressz ellenére időben el tudjanak aludni, s erőt merítsenek belőle. Ez főleg a vadászpilótáknál fontos, hiszen minél kialvatlanabbak, annál több hibát véthetnek. Olyan módszert fejlesztettek ki, aminek segítségével hathetes képzés után két perc alatt el lehet szundítani.

A gyors elalváshoz először arra van szükségünk, hogy ellazítsuk az izmainkat. Haladjunk végig az egész testünkön, de a legtöbb figyelmet a vállainkra, végtagjainkra, mellkasunkra, és az arcizmainkra szenteljük: külön lazítsuk el minden egyes kis izmunkat. Fejünktől lefelé haladva végezzük el a gyakorlatot, a lábunk legyen az utolsó. Ezután már csak az elménket kell  kiürítenünk. Ebben segít, ha egy csónakba képzeljük el magunkat, ami egy tavon ring, és csak a kék égbolt nyugszik felettünk. Vagy épp egy hintaágyba kucorodtunk be, és a sötétben szépen elalszunk.  Ha ezek után még tízszer elismételjük, hogy „ne gondolkozz” parancsot, máris gyorsan elszenderedünk. Egy próbát megér…

Fotó: iStock.com/millann Fotó: iStock.com/millann

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések