A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

5 perc = 20 perc: tabata edzés, az elfoglalt lányok megmentője

Hallottad már a tabatázás fogalmát? Nem? Nos, mire a cikk végére érsz, garantáltan ki akarod majd próbálni! ;) A tabata egyfajta köredzés azoknak, akiknek nincs túl sok ideje sportolni – a lényege, hogy a néhány perces etapok után ne kapj levegőt, és alig bírj élni... De legalább nagyon hatásos!

Honnan ered a tabata?

Dr. Izumi Tabatáról kapta a nevét, aki egy újfajta intervall edzést akart megalkotni. Kíváncsi volt rá, a sportolók teljesítményét mennyire emeli meg a 20/10-es gyakorlatrendszer 8 alkalommal ismételve – ez 20 másodperc munkát és 10 másodperc pihenőt jelent.

Mindez összesen így 4 percig tart, de legalább annyira megdolgoztat, mint egy húszperces edzés. Dr. Tabata egy hathetes edzésprogramot dolgozott ki, melyben a résztvevők egyik csoportjának tabatázást, a kontrollcsoportnak pedig egyórás, nyugodtabb edzést "írt fel".

A tabatát alkalmazó sportolók teljesítménye 28 százalékkal növekedett.

Jót tesz a szívednek

Az intervall edzés nem újdonság, de még kisebb intenzitással és hosszabb ideig végezve is az egyik legjobb edzésmódszernek számít.

Akárcsak az intervall többi fajtája, a tabata is eredetileg futóknak lett kifejlesztve – ez 20 másodperces sprintet és 10 másodperces kocogást jelent.

Az ilyen váltott edzések nagyon jól hozzásegítenek a szív- és érrendszeri egészséghez, sőt, az emésztésedet is felturbózzák.

Nem csak futásra jó

Persze a tabata korántsem csak futásnál alkalmazható, ma már gyakorlatilag bármilyen edzésmódszerrel kipróbálhatjuk – crossfit edzéseken például általában szerves része a gyakorlatsoroknak.

Csinálhatod saját testsúlyos edzés során, vagy súlyokkal – például váltogathatod, hogy húsz másodpercig fekvőtámaszozol, a következő húsz másodpercben pedig felüléseket csinálsz.

Mivel csak tíz másodpercet pihensz, a szívverésed soha nem lassul le annyira, hogy kiess a zsírégető zónából.

Ha váltogatod a gyakorlatokat, érdemes nyolc perc helyett legalább tizenhat percig izzadni rajtuk.

Időt is spórolhatsz

A tabata tehát legalább nyolc perces, de inkább tizenhat perces edzéssor – érdemes előtte jól bemelegíteni, nehogy a dinamikus gyakorlatok közben lesérülj.

Az egész módszer lényege az, hogy nagyon kevés pihenési idővel és intenzív gyakorlatokkal dolgozik – és ahogyan a többi intervall edzés esetében is, nem csak a néhány edzéssel töltött perc alatt, hanem utána is égeti még a zsírt a tested legalább 24 órán keresztül.

Arra azonban figyelj, hogy nem érdemes a fitt életmódodat rögtön tabatával indítani, hiszen ez csak akkor ér valamit, ha teljes erőbedobással csinálod, edzetlenül pedig könnyen lesérülhetsz, ami elveheti a kedvedet a későbbi mozgástól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések