A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Üde, édes és savanykás: a bomba jó francia citromtorta bevált receptje

A tészta ropogós, a krém lágy és kellemesen fanyar: ezt a francia citromtortát muszáj elkészítened!
Ez a citromtorta is pont olyan, mint a legtöbb francia süti: elegáns és tökéletes. Nyáron alkalmakra remek választás. Az alapja egy gyorsan és könnyen elkészíthető pite, a citromos krém pedig nagyon könnyű. Érdemes a kész sütit egy éjszakán át a hűtőben pihentetni. Tálaláskor díszítheted gyümölccsel, tejszínhabbal, mentával vagy citromfűvel. 

Hozzávalók 16 szelethez:

TÉSZTÁHOZ
20 dkg liszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
2 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

CITROMOS SZÓSZHOZ
17 dkg vaj
15 dkg cukor
4 db tojás
4 db tojássárgája
2.5 dl frissen préselt citromlé

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, és morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Gyorsan dolgozz, nehogy a kezedtől megolvadjon a vaj. Végül mehet hozzá a tojássárgája. Gyúrd össze, ha szükséges, mert nem akar összeállni a tészta, rakj még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Formázz belőle gombócot, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe fél órára.

Pihentetést követően lisztezett felületen nyújtsd a tésztát akkorára, mint a piteformád, és egyengesd is bele. Szurkáld meg villával, és rakj rá sütőpapírt, majd egy kiló babot vagy lencsét nehezékként. Így biztosan nem púposodik fel a tészta. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 20 percig, majd szedd le a nehezéket, a papírt, és hagyd még 10 percig a sütőben. 

Közben készítsd el a krémet. A frissen facsart citromlevet dolgozd simára a cukorral, a tojással és a tojássárgájával. Kis lángon, állandóan kevergetve melegítsd össze. Amikor már elég sűrű, pudingszerű a krém, húzd le a tűzről, és add hozzá több részletben a puha vajat. Egyengesd a krémet a pitére, és tedd vissza a sütőbe öt-hat percre. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések