A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyaralás szívproblémákkal

Az az elsődleges, hogy minden szívbeteg bármilyen hosszabb út előtt konzultáljon az orvosával.
A szív- és érrendszeri betegségben szenvedő páciens is nyaralhat, de jó, ha előtte gondosan felkészül. A Magyar Kardiológusok Társasága tanácsokat ad, és felhívja a figyelmet arra, hogy mire készüljenek az érintettek az utazás előtt, hogyan válasszanak úti célt, és mire ügyeljenek, ha el szeretnék hagyni az országot. A legfontosabb, hogy mindenképp beszéljék ezt meg kezelőorvosukkal.

Párás levegő, hőség

A nyaralási szezon kellős közepén vagyunk. Ez a kikapcsolódás, a pihenés ideje, de fontos tudni, hogy ez akár fokozott terhelést is hozhat a szív- és érrendszeri betegeknek. Nem csak a hőség, de a hosszú utazás, a szokatlan éghajlat, a megváltozott életritmus, vagy a szükséges oltások is előkészületeket igényelnek.

– Az az elsődleges, hogy minden szívbeteg bármilyen hosszabb út előtt konzultáljon az orvosával – tanácsolja dr. Gellér László professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. Emellett persze vannak fontos, általános tudnivalók is. Az utazás minden esetben fokozott terhelést jelent, különösen, ha távoli országba indulunk. Egy hosszú repülőút nem a legideálisabb egy krónikus szívbeteg számára, ahogy azok a desztinációk sem, ahol nagyon párás a levegő, vagy nagy a hőség.

– Ha mégis ilyen helyre készülünk, mindenképp legyünk körültekintőek. Készüljünk az éghajlati változásokra, a repülőút okozta testi hatásokra, az esetleg szükséges oltásokról tájékozódjunk, kaphatjuk-e a gyógyszerünk mellett, vagy szabad-e egy adott készítmény szedése mellett napon tartózkodnunk – emelte ki közleményében a professzor. – Jó, ha tudjuk, hogy az adott helyen milyenek az egészségügyi körülmények, megfelelő-e az ellátás. Mindenképpen vigyük magunkkal a gyógyszereinket, és nyaralás ide, vagy oda, szigorúan tartsuk be az előírásokat. Ha pedig valakinek valamilyen implantátuma van, ne felejtse otthon annak papírjait sem – fogalmazott dr. Gellér László.

Jelentést angol nyelven

– A gépkocsiút ugyancsak stressz, fokozott megterhelés forrása lehet. Ha a beteg a sofőr, lehetőleg tartson szünetet minden második órában, és ha teheti, ne egyedül utazzon és vezessen. Az éjszakai vezetés nem ajánlott, olyankor romlik a látás minősége, a szokásos gyógyszerek mellékhatásaként pedig a bágyadtság könnyebben jelentkezhet.

Ha repülőgépre száll a beteg, helyezkedjen el kényelmesen az ülésen, igyon bőségesen ásványvizet, üdítőt, de kerülje az alkoholos italokat. Óránként mozgassa át a testét, különösen a lábakat a trombózis megelőzése miatt, s ha lehet, folyosó melletti ülést kérjen – sorolta a professzor. Az időeltolódás egy különleges helyzet, egyéntől függően reagálunk rá, próbáljunk minél hamarabb átállni. Kérje meg orvosát, hogy amennyiben lehetséges, angol nyelven állítsa össze az egészségi állapotáról és kezeléséről szóló jelentést, ha a külföldi tartózkodás során orvoshoz kellene fordulnia. Ne végezzen több testmozgást, mint amennyi jólesik, ne fürödjön 20°C fok alatti hőmérsékletű vízben – de hosszabb ideig meleg vízben sem. Tartózkodjon a tűző naptól, védekezzen a rovarcsípés ellen. Különösen figyeljen a táplálkozására, az étel-ital higiéniájára az egzotikus országokban.

A gyógyszeradag

– Amennyiben az utazás engedélyezett, hasznos lehet, ha az orvos a megszokott gyógyszeradag dupláját írja fel. Ilyenkor a kezelést az úti cél jellegéhez igazítja, pl. váratlan hőség esetére a vizelethajtó-adag csökkentését javasolja, illetve egyéb módosításokat közöl a megszokott gyógyszer-adagolási és -szedési ütem tekintetében.

– Orvosa felírhat gyógyszereket szokásos úti betegségek ellen is, az ön egészségi állapota és úti célja függvényében. Így a páciens hasmenés, hányás (melyek a kiszáradás veszélyét is magában hordozzák), láz, fájdalom csillapítására, különböző sérülések esetére is kiválthat gyógyszereket.

– Ha repülővel utazik, és esetleg pacemakere van, jelezze azt időben, mielőtt még áthalad a biztonsági kapukon. Az Európai Unió országaiba érvényes társadalombiztosítási kötvény, az E111-es nyomtatvány legyen önnél – sorolta a teendőket Gellér professzor. KM

Ha repülőre ül…

Ezen szívproblémák mellett általában csak fokozott elővigyázatossággal, vagy egyáltalán nem javasolt repülőre ülni:

– a szív dekompenzációja (pumpafunkció-zavar a szív működésében)
– közeli infarktus, tüdőembólia
– gyakori ájulás
– magas vérnyomás, ha nincs kellően kezelve
– tartós visszérgyulladás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések