Hirdessen itt

Egyre nagyobb vállalatokat érint a fizetésképtelenség

A fizetésképtelenséggel érintett nemzetközi nagyvállalatok összesített árbevétele az első félévben globális szinten meghaladta a 62 milliárd eurót, ami a tavalyi évhez képest 24 százalékos növekedés – közölte az 50 millió euró éves forgalmat meghaladó nagyvállalatokat vizsgáló elemzése alapján az Euler Hermes hitelbiztosító kedden az MTI-vel.
A közlemény szerint idén január-júniusban 169 fizetésképtelenségi eljárást regisztráltak a nagyvállalatok körében, ami ugyanannyi, 2017 első félévében volt.

A területi eloszlást tekintve Ázsiában és Nyugat-Európában számottevően nőtt a nemfizetésből adódó eljárások száma, míg az Egyesült Államokban szerény csökkenés volt tapasztalható – összegezték. Ugyanakkor továbbra is az Egyesült Államok nagyvállalatai vezetik a fizetésképtelenségi toplistát: 10 nemfizetésből 6 amerikai céget érintett.

Rámutattak: a nemfizetések legfőképpen a textil-, és energiaiparra jellemzőek, míg a szolgáltatóiparban csökkentek a pénzügyi kockázatok a nagyvállalati szegmensben.

Közép-Kelet-Európa nagyvállalatai körében 2017 óta számottevően csökkent a nemfizetések száma, azonban a globális trendnek megfelelően, a fizetésképtelen társaságok átlagos mérete itt is növekedett – állapítják meg az elemzésben.

Ismertették: az 50 millió eurónál nagyobb forgalmat lebonyolító cégeknél 28 fizetésképtelenségi esetet jegyeztek be a régióban az első félévben, a legtöbb eljárást, húszat, Oroszországban regisztrálták, míg Magyarország és Bulgária ebben a szegmensen nem szerepel a toplistán. Az 1 millió eurót meghaladó forgalmú középvállalatok köréből a régióban már 122 eljárást jelentettek az első félévben, ebből a legtöbbet, 22 esetet Lengyelországban – tették hozzá utalva arra, hogy Magyarországon ebben a körben is elenyésző volt az esetek száma.

A közleményből kiderül, Közép-Kelet-Európában a legtöbb fizetésképtelenségi eljárást az építőipar, az élelmiszeripar, az energiaipar, illetve a gépgyártás területéről jelentették.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések