A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Moszkva méltatlannak érzi a vádat Szencovval kapcsolatban

Jogi szempontból nem korrekt azt állítani, hogy a Kreml megtagadta a kegyelmet az Oroszországban terrorizmus címén 20 évre elítélt Oleh Szencov krími ukrán rendezőtől, mert az érintett nem nyújtott be erre vonatkozó kérést – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Peszkov a börtönben több mint 90 napja éhségsztrájkoló Szencov unokatestvérének, Natalja Kaplannak egy, az ukrán sajtóban kedden megjelent nyilatkozatára reagált, amely szerint a Kreml elutasította az elítélt anyja által Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett kegyelmi kérvényt.

„Tudják, van egy hatályos jogrend, amellyel kapcsolatban a +megtagadni a ‘kegyelmet’ kifejezés használata talán jogi szempontból nem helyes, mert (közvetlenül az elítélttől) nem érkezett kegyelmi kérvény” 0150 nyilatkozott a szóvivő, megjegyezve, hogy a témához nincs hozzáfűzni valója.

A TASZSZ hírügynökség szerint Szencov anyja a folyamodványára azt a választ kapta az orosz elnöki hivataltól, hogy a kegyelmezési eljárás megkezdéséhez az erre vonatkozó kérést magának az érintettnek, nem pedig a meghatalmazottjainak kell benyújtaniuk. A Kremlből érkezett tájékoztatás szerint az összes erre vonatkozó anyag, beleértve a rokonok által megfogalmazott kegyelmi kérvényeket, annak az orosz régiónak a kormányzójához kerül előzetes mérlegelésre, amelyben az elítélt a büntetését tölti, amennyiben a dokumentumok megfelelnek.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság, azzal az indokkal, hogy “terrorcsoportot” hozott létre az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések