A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lord Rothschild üzent: Az Új Világrend veszélyben van!

Pár éve az RIT Capital Partners 2014 éves jelentését kommentálva a Rothschild család sarja arra figyelmeztetett, hogy “a geopolitikai helyzet a legveszélyesebb a 2. Világháború óta“.
Egy évvel később Jacob Rothschild ismét figyelmeztetett annak következményeire, “ami bizonyára a világ történelmében a monetáris politika legnagyobb kísérlete“, majd 2017 augusztusában ismét felemelte hangját, hogy “a részvényárak sok esetben soha nem látott szintre emelkedtek amikor a gazdasági növekedés semmiképpen sem biztosítható.”

Ehhez kapcsolódóan egy másik figyelmeztetést is tett, amelyet a piac eddig szerencsésen figyelmen kívül hagyott:
“A pénzügyi alkalmazkodás időtartama véget érhet. A geopolitikai problémák széles körben elterjedtek és egyre nehezebb megoldani őket.”
De ugorjunk a mára, amikor a RIT Capital Partners legutóbbi féléves kommentárjában Lord Rothschild legutóbbi figyelmeztetését idézte, ezúttal a 2. Világháború után létrehozott globális gazdasági rendszerre összpontosítva, és amelyről most úgy véli, hogy veszélybe került.

A milliárdos bankár rámutatott az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra és az euróövezet válságára, mivel a legfontosabb problémák a gazdasági rend veszélyeztetése és a “közös megközelítés” hiánya – ami utalás a globalizáció fokozatos lazítására Trump elnök nyomán – amely “az együttműködést ma sokkal nehezebbé teszi“:
“9/11 és a 2008-as pénzügyi válság esetében a világ hatalmai közös megközelítéssel működtek együtt, a mai együttműködés sokkal nehezebbé válik, ami kockára teszi a háború utáni gazdasági és biztonsági rendet.”
Azonban az nem világos, hogy a háború utáni fiat standardra hivatkozik, amely akkor jelent meg, amikor Roosevelt leértékelte a dollárt az aranyhoz képest, majd rögzítette a sárga fém árát, amely egy csekély kapcsolat volt, és amelyet Nixon később megsemmisített azzal, hogy az Egyesült Államokban megszüntette az arany standardot, vagy a dollár elsődlegességét, amely a második világháború utáni világ tartalék pénznemévé vált.

De amikor az egyik olyan ember, aki a “háború utáni világrendből” szépen profitált, figyelmeztet arra, hogy ez lehet az utolsó láb, és itt lehet az ideje aggódni.

Míg Rothschild megjegyzi, hogy “a világ számos gazdasága széles körű gyorsulást tapasztal, amelyet a 2008-as pénzügyi válság utáni időszak óta nem láttak, és tavaly több mint 120 országban volt látható erőteljesebb növekedés,” szintén figyelmeztet, hogy “továbbra is úgy hisszük hogy ez nem megfelelő idő ahhoz, hogy növeljük a kockázatot

A jelenlegi tőzsdei értékelések továbbra is magasak a történelmi normák miatt, amelyeket az alacsony kamatlábak és a mennyiségi enyhítés politikája évek óta gyengítenek, ami most véget ér.”

Az egyik lehetséges kockázat Európa, ahol az adósság szintje “potenciálisan pusztító szintet” ért el:
“A problémák, melyekkel az eurózóna szembesül, aggodalomra adnak okot – mind politikai, mind gazdasági szempontból – tekintettel az adósság esetleges destruktív szintjére számos országban.”
Rothschild továbbá az indiai központi bank vezetőjének jelzését is idézte figyelmeztetve, hogy a globális dollár likviditás csökkenése sújtja a feltörekvő piacokat:
“A problémák várhatóan folytatódnak a feltörekvő piacokon, amit a növekvő kamatlábak és az Egyesült Államok Fed monetáris politikája erősít, amely lecsapolta a globális dollár likviditást. Már láthattuk a hatását a török és az argentin valuták esetében.”
Végül Rothschild érthetően aggodalmát fejezi ki a geopolitikai problémák, köztük a Brexit, Észak-Korea és a Közel-Kelet miatt is, miközben a populizmus világszerte terjed. (1)



Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések