A toszkán citromtorta forró napok kedvence, könnyed, frissítő desszert.
Ha kell valami finom sütemény, ami nem túl édes és krémes, gondolj a toszkán citromtortára. Az egyszerű desszert hasonlít a mi egyensúlysütinkre, hisz ugyanannyi liszt, cukor és vaj kell bele. Még ellenállhatatlanabbá teheted, ha a tetejére cukorból, citromból vagy mascarponéból mázat is készítesz.
Hozzávalók 16 szelethez:
25 dkg liszt
25 dkg cukor
25 dkg vaj
3 db tojás
2 db citrom
1 teáskanál vaníliaaroma
1 dl joghurt
1 dl tejföl
0.5 csomag sütőpor
1 csipet só
MASCARPONÉS MÁZHOZ
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 db citrom
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Egy nagy tálban dolgozd alaposan össze a tojásokat a cukorral. Addig verd gépi habverővel, amíg jó világos és krémes nem lesz. Add hozzá a vajat, a vaníliát, a joghurtot és a tejfölt, majd keverd simára a masszát. Óvatosan forgasd hozzá a sóval, sütőporral vegyített lisztet, végül mehet hozzá két citrom reszelt héja és az egyiknek a frissen facsart leve.
Egy kuglóf- vagy tortaformát kenj ki vajjal, és szórd meg liszttel, majd öntsd bele a masszát, kicsit egyengesd is el. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 30-35 perc alatt. Ha a tészta közepébe szúrt tűt üresen húzod ki, biztosan átsült. Hagyd teljesen kihűlni, utána öntsd csak ki a formából. A tetejére a mascarponét keverd össze porcukorral, a citrom frissen facsart levével, a vaníliás cukorral, és kend a süti tetejére, majd szórd meg reszelt citromhéjjal.
0 Megjegyzések