Ezzel az eredeti recepttel nem csak az igazi kürtőskalácsot készíthetjük el, hanem egy kicsit tovább variálva, még pohárdesszerteket is készíthetünk.
Kürtőskalács alaprecept
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához
1 kg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál só
0,5 liter tej
2 tojás
A kovászhoz
2,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 dl tej
2 ek. liszt
Elkészítés:
1. Az élesztőt elmorzsoljuk, majd kevés langyos tejjel, a cukorral és a liszttel jól kidolgozott kovászt készítünk. Amíg a kovász kel, a liszbe morzsoljuk a margarint, majd beleütjük a tojást és eldolgozzuk benne a cukrot is.
2. Ha a kovász megkelt, eldolgozzuk a tésztában és adagonként hozzáöntjük és belegyúrjuk a tejet is. A tésztát nem túl keményre dagasztjuk. Fél órát hagyjuk kelni, majd adagokra osztjuk.
3. A tésztadarabokból két arasz hosszúságú és körülbelül ujjnyi vastagságú csíkokat nyújtunk. A csíkokat a kürtőskalács sütőrudakra kenjük, elsimítjuk rajta, cukorba forgatjuk, majd parázs felett folyamatosan forgatva kisütjük.
4. Ha ízesíteni szeretnénk, a még a forró cukormázra diót, mandulát, kókuszt, vaníliát vagy tetszés szerinti aprított, szárított gyümölcsöket szórunk.
Kürtős pohárdesszertek
Kürtős Guba
Az elkészített kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra vágjuk, majd készítünk hozzá egy vaníliasodót. A pohár aljába tesszük a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a vanília szószt, és megszórjuk cukrozott mákkal, valamint pisztácia darabokkal.
Kürtős Gríz
Vaníliás kürtőskalácsot készítünk, amit apróra darabolunk. Tejbegrízt készítünk. A pohár aljába szórjuk a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a meleg tejbegrízt és megszórjuk kakaóval. A tetejét feldobhatjuk még különböző gyümölcsös öntetekkel.
Madárlátta Kürtős
A vaníliás kürtőskalácsot felaprítjuk és elkészítjük a madártejet, valamint a tojáshabot is. A pohár aljába csurgatunk egy kevés málnás öntetet, ráöntjük a madártejet, megszórjuk a kürtőskalács darabokkal, majd a tojáshabbal díszítjük.
0 Megjegyzések