A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kürtőskalács, ahogy a nagyi tanította! Maradt néhány tekercs, ezért pohárdesszert is készült lett belőle

Ezzel az eredeti recepttel nem csak az igazi kürtőskalácsot készíthetjük el, hanem egy kicsit tovább variálva, még pohárdesszerteket is készíthetünk.
Kürtőskalács alaprecept

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához
1 kg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál só
0,5 liter tej
2 tojás

A kovászhoz
2,5 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 dl tej
2 ek. liszt

Elkészítés:

1. Az élesztőt elmorzsoljuk, majd kevés langyos tejjel, a cukorral és a liszttel jól kidolgozott kovászt készítünk. Amíg a kovász kel, a liszbe morzsoljuk a margarint, majd beleütjük a tojást és eldolgozzuk benne a cukrot is.

2. Ha a kovász megkelt, eldolgozzuk a tésztában és adagonként hozzáöntjük és belegyúrjuk a tejet is. A tésztát nem túl keményre dagasztjuk. Fél órát hagyjuk kelni, majd adagokra osztjuk.

3. A tésztadarabokból két arasz hosszúságú és körülbelül ujjnyi vastagságú csíkokat nyújtunk. A csíkokat a kürtőskalács sütőrudakra kenjük, elsimítjuk rajta, cukorba forgatjuk, majd parázs felett folyamatosan forgatva kisütjük.

4. Ha ízesíteni szeretnénk, a még a forró cukormázra diót, mandulát, kókuszt, vaníliát vagy tetszés szerinti aprított, szárított gyümölcsöket szórunk.

Kürtős pohárdesszertek

Kürtős Guba

Az elkészített kürtőskalácsot kisebb szeletekre, kockákra vágjuk, majd készítünk hozzá egy vaníliasodót. A pohár aljába tesszük a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a vanília szószt, és megszórjuk cukrozott mákkal, valamint pisztácia darabokkal.
Kürtős Gríz

Vaníliás kürtőskalácsot készítünk, amit apróra darabolunk. Tejbegrízt készítünk. A pohár aljába szórjuk a kürtőskalács darabokat, ráöntjük a meleg tejbegrízt és megszórjuk kakaóval. A tetejét feldobhatjuk még különböző gyümölcsös öntetekkel.
Madárlátta Kürtős

A vaníliás kürtőskalácsot felaprítjuk és elkészítjük a madártejet, valamint a tojáshabot is. A pohár aljába csurgatunk egy kevés málnás öntetet, ráöntjük a madártejet, megszórjuk a kürtőskalács darabokkal, majd a tojáshabbal díszítjük.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések