Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Hagyományos szabolcsi töltött káposzta

Tősgyökeres szabolcsi lévén, elérkezettnek gondoltam, hogy megmutassam, nálunk, hogy készül a töltött káposzta. :D Tény, hogy imádom a savanyú káposztás extra zsíros változatot, de azért a szívemhez ez a recept áll a legközelebb, hiszen anyukám is így csinálja mind a mai napig és minimum 15 éven keresztül így ettem. Kicsit vonatkoztassatok el a savanyú káposztától és csináljátok meg az igazi szabolcsi változatot!

Hozzávalók

500 g darált sertéshús
10 - 12 db nyers, fejeskáposztalevél
1 - 2 db vékonyra szeletelt káposztalevél
400 ml passzírozott paradicsom (passata)
1000 ml víz
70 g sűrített paradicsom (egy kis konzerv)
150 g füstölt sonka/karaj/tarja
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt kömény
2 tk őrölt édes pirospaprika
5 ek rizs
só, bors

A tálaláshoz:
tejföl
fehér kenyér

Elkészítés: 

A káposztalevelek megvastagodott torzsa részét, ha nagyon vastag, kivágjuk. Forró vízben 1-2 percig előfőzzük. Egy aprítógépben apróra zúzzuk a füstölt húst és a hagymákat. Ezt összekeverjük a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, paprikával, beleöntjük a rizst és jó alaposan összekeverjük. A leforrázott káposztaleveleket megtöltjük a húsos keverékkel és jó szorosan becsomagoljuk.

Egy tálban összekeverjük a passatát, a sűrített paradicsomot és a vizet. Egy nagy edény aljába belerakjuk a felszeletelt káposzta felét és kb. 1-2 decit a paradicsomszószból. Belepakoljuk a töltött káposztákat, felöntjük a maradék paradicsommal és lefedjük. Felforraljuk, majd levesszük a lángot és 1 órán át főzzük. Utána levesszük a fedőt és még 30 percig főzzük. Hideg tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések