A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eldugott kis üdülőfalu, ahol csak 650-en élnek: strand, cseppkőbarlang és rengeteg látnivaló vár Abaligeten

Abaliget pici strandját és barlangját imádják a túrázók: olyan a vidék, mint egy gyönyörű festmény.
A Mecsek lábánál, Orfű szomszédságában található Abaliget szépségével a kirándulók és az üdülni vágyók kedvelt célpontja lett. Az apró, nyugodt faluban egymást érik a szemet gyönyörködtető látnivalók, nyáron pedig strandja is megtelik élettel.

Abaliget a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzethez tartozik, fő vonzereje a fürdésre alkalmas tava, de rengeteg további gyöngyszemet tartogat a látogatók számára. A település legkönnyebben vonattal érhető el, Pécs vagy Dombóvár irányából egyaránt megközelítőleg félórás úttal.

Abaliget látnivalói

A 650 főt számláló kis falu területén a strand közelében gyönyörű cseppkőbarlang, denevérmúzeum, természeti és építészeti látnivalók várják a turistákat. Kihagyhatatlan célpont, ha nyugalomra vágysz a nyár végén, de egy őszi kirándulást is érdemes lesz betervezni a mecseki erdőkben.
Az Abaligeti-tó környéke egész évben kedvelt üdülőhely, mégis nyáron telik meg igazán élettel. A víz kristálytiszta, a part mentén könnyű árnyékot találni, és kemping is tartozik a területhez.
Az Orfűi-tavak kistestvérénél horgászatra és csónak-, valamint vízibicikli-bérlésre is van lehetőség.
Az Abaligeti-barlang a Mecsek fokozottan védett természeti értéke. Cseppkőképződményekkel teli főága 466 méter hosszan, óránként induló szakvezetéssel látogatható, a felnőttjegy 1200, a diák- és nyugdíjasjegy 1000 forint.
A barlang a Bodó-hegy oldalában, triász időszaki mészkőben alakult ki. A hely különlegessége, hogy a légúti betegségben szenvedők gyógyító helye, és a denevéreknek is otthont biztosít.
A barlang szomszédságában az egykori turistaházból alakították ki a Denevérmúzeumot. A felnőttjegy 450, a kedvezményes 350 forint, de barlanglátogatással kombinált jegyek is vannak.
A település a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra mecseki szakaszának része, de kisebb túrára is lehetőséget ad a barlang bejáratától induló, 12 állomásból álló Abaligeti tanösvény.
Abaliget késő barokk, illetve copf stílusú, római katolikus templomát 1796-ben építették a domboldalra, védőszentje Mária Magdolna. A templomtorony a falu fölé magasodik.
A község egy kis kitérővel egy pécsi túrába is beilleszthető, de a tópart azoknak is ideális, akik a nyüzsgésből szeretnének kiszakadni picit.
Ráadásul számos programot is szerveznek, idén többek között augusztus 25-én 20 órától ingyenesen látogatható Denevérestet tartanak, melyen denevérszakértők mutatják be az állatok világát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések