A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Assad győzelmét már ellenségei sem vitatják

A szíriai háború végkimenetele a politikai elemzők szerint egy ideje már egyértelmű. A szíriai hadsereg – orosz és iráni segítséggel – mostanra az ország nagy részét felszabadították az iszlamisták és terroristák erőktől. Az M1 Világ című műsorának összefoglalója.
A szíriai hadsereg által ellenőrzött területekre megkezdődött a lakosság visszatelepítése, bár egyelőre csak kisebb csoportok térnek haza. Az újjáépítés is elindult. Rendbe hozták például a Jordán határhoz vezető utat, és meg akarják nyitni a határátkelőt.

„Megépítettük, helyreállítottuk az utat, hogy megnyíljon az út a határátkelő felé” – nyilatkozta Ali Hammoud szíriai közlekedési miniszter.

Az elmúlt hetekben a harcok dél-nyugat Szíriára összpontosultak. A fegyveres konfliktus egyre közelebb került a Golán-fennsík szíriai oldalán létrehozott demilitarizált övezethez és al-Kunejtira elfoglalásával gyakorlatilag szír hadsereg és szövetséges erői ellenőrzik a zóna szíriai határát. A 235 négyzetkilométeres demarkációs zónát 1974-ben hozták létre a határ szíriai oldalán, az 1973-as jom kippuri háború után, hogy megelőzzék a határvillongásokat a két állam között.

Az izraeli vezetést elsősorban az aggasztotta, hogy Szíria katonai egységeket telepíthet a zónába, illetve hogy a szír egységekkel együtt iráni fegyveresek kerülhetnek közvetlen Izrael tőszomszédságába. Tel-Aviv egyértelműen kijelentette, hogy megtorol minden akciót, amely megsérti a határait. Végül Oroszország közvetítésével Teherán és Tel-Aviv megállapodott abban, hogy Irán kivonja katonáit a Golán-fennsík 85 kilométeres körzetéből. A megállapodás betartásáért Moszkva vállalt kezességet.

A cionista állam beletörődött Assad sikerébe

Bár Tel-Aviv és Damaszkusz viszonya sosem volt barátságos, az izraeli vezetés – úgy tűnik – mégis hajlandó elfogadni a szír vezetés katonai győzelmét, mivel Tel-Aviv számára egy stabil szír állam kisebb veszélyt jelent mint az ellenőrizetlen és kiszámíthatatlan polgárháborús helyzet.

„Ami a Szíriában zajló eseményeket illeti, úgy látjuk, visszatértünk a polgárháború előtti helyzethez. Ismét van egy világosan meghatározható, felelős központi hatalom” – fogalmazott Avigdor Liberman izrel védelmi minisztere.

A demilitarizált övezetben is visszaállhat a rend

Az orosz hadsereg támogatásával az ENSZ-megfigyelők is visszatértek a zónába. Az orosz vezérkar műveleti főosztályának a vezetője bejelentette:

„Ma az ENSZ békefenntartók az orosz katonai rendőrséggel először járőröztek a demilitarizált zónában. Az átmeneti időszakban az orosz hadsereg katonai rendőrsége nyolc posztot állít fel a Bravo vonal mentén.”

A szíriai helyzet rendezésében a nagyhatalmak közül Oroszországnak jut a legnagyobb szerep. Az elmúlt hetek történései alapján egyértelműen látszik, hogy ezt a nemzetközi közvélemény is elfogadta. Az eddigi nyilatkozataik alapján az Egyesült Államok és az Európai Unió csak akkor nyújt támogatást Szíria újjáépítéséhez, ha a rendezés nem Oroszország és az Assad kormáyn diktátuma lesz, hanem egy kompromisszumos megoldás a különböző érdekcsoportok között.

Az EU az ENSZ égisze alatt zajló béketárgyalások folytatását szorgalmazza

Rhéal Leblanc ENSZ szóvivő aláhúzta: „Az ENSZ különmegbízott Iránnal, Oroszországgal és Törökországgal akar tárgyalásokat akar folytatni Genfben, az Alkotmányozó Bizottság összetételéről.” A bizottságba a szír kormány és az ellenzék is delegálna tagokat és közösen döntenének Szíria háború utáni alkotmányos berendezkedéséről.

Hirado.hu, M1, Orientalista

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések