Hozzávalók:
2 kg fejes káposzta
10 dkg vöröshagyma
1 kg darált hús - sertés, vagy pulyka
15 dkg rizs
bors
őrölt piros paprika kömény
3 babérlevél
2 csokor kapor
só
Elkészítés:
Egy ötliteres üveg aljába tesszük a kaprot. Erre szorosan rányomkodjuk az apróra vágott, vagy gyalult káposztát. Közben dobunk bele pár babérlevelet, fekete borsot, majd a tetejére nyomkodunk 12-15 külső káposztaleveleket, és némi köménymagot.
Három liternyi vizet felforralunk, három evőkanál sót keverünk bele, és ráöntjük a káposztára, majd egy szelet kovászos kenyeret teszünk a tetejére.
Lefedjük az üveget, és időjárástól függően 3-5 nap alatt lesz belőle kész savanyú káposzta a napon. A kenyeret fél nap után vegyük le róla.
A töltelékhez 1 közepes vöröshagymát apróra vágunk. A rizst bő folyó víz alatt megmossuk. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót (3 dkg), és a fűszereket: frissen darált borsot, köménymagot, pirospaprikát, esetleg egy kevés apróra vágott kaprot, majd a rizst, illetve két marék apróra vágott savanyú káposztát.
Jól összedolgozzuk. A fazék aljára tesszük az apróra vágott káposzta felét, majd egymás mellé helyezzük a töltött káposztákat, végül befedjük a maradék vágott káposztával.
Annyi vizet, illetve káposztalevet öntünk rá, hogy jól ellepje, megsózzuk, majd lassú tűzön főzzük, a forrás után körülbelül egy órát. Mikor már csak húsz percnyi idő van hátra főzésből megszórjuk a tetejét pirospaprikával.
Megkóstoljuk, s ha szükséges utána sózzuk.
Friss házikenyeret adunk hozzá.
0 Megjegyzések