A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

10 zsírpárnagyilkos, egészséges zsírforrás: felgyorsítják a fogyást

Karcsúsítanak, és változatos ízeket visznek az étrendedbe. Méghozzá éhezés nélkül.
Sokan még manapság is azt gondolják, hogy az egészséges étrend csak monoton lehet, hiszen rengeteg dolgot száműzni kell belőle. Ez az elgondolás viszont téves, hiszen a diéta nemcsak levegővételből és salátalevélből áll.

Tény és való, a zsírban sokkal több kalória van, mint a szénhidrátban vagy a fehérjékben. 1 gramm szénhidrát és ugyanennyi fehérje 4 kalóriát tartalmaz, míg a zsírból ekkora mennyiség 9 kalóriát jelent a szervezetnek. Emiatt úgy tűnhet, hogy érdemes fogyasztását a minimumra korlátozni, de leginkább kiiktatni, ha az ember fogyni szeretne. Mivel többfajta zsír létezik, szükségtelen egyenlőségjelet tenni közé, illetve a zsírpárnák gyarapodása közé.

Bizonyos zsírokra a fogyókúra során is szükség van: egészséges zsírok alatt az egyszeresen és többszörösen szaturálatlan zsírokat kell érteni, melyek szívvédő hatásúak, valamint csökkentik a rossz LDL-koleszterin szintjét. Továbbá az egyszeresen szaturálatlan zsírok csökkentik a gyulladást a szervezetben, míg a többszörösen telítetlenek csoportjába az omega-3 és omega-6 zsírsavak tartoznak. Utóbbiak az agyfunkciók és a sejtnövekedés számára nélkülözhetetlenek. Mutatunk tíz egészséges zsírforrást, amit bátran beépíthetsz az étrendedbe, hiszen megakadályozzák a nagy vércukorszint-ingadozásokat, ezáltal elűzik a farkaséhséget.
A fenyőmag jórészt szaturálatlan zsírokból áll. Ezenkívül nagy mennyiségű E-vitamint és vasat, valamint úgynevezett pinolenic zsírsavat is tartalmaz, ami csökkenti az étvágyat.
Ha nincs kedved a mogyoróvaj elkészítésével bajlódni, válaszd a sima mogyorót, telítetlen zsírsavai ugyanis támogatják a zsíranyagcserét és az idegműködést. Továbbá kutatások szerint már napi 40 gramm mogyoróval csökkenthető a szívbetegség kialakulásának kockázata.
A lenmag bőséges mennyiségű egyszeresen szaturálatlan zsírt tartalmaz, emellett rengeteg rostot, ami szintén segíti a fogyást.
Egy-két kocka - 70%-os vagy magasabb kakaótartalmú étcsoki - helyet kaphat a diétában, már csak azért is, mert tanulmányok szerint javít az inzulinérzékenységen. A lényeg, hogy alaposan nézd meg az összetevőket, mielőtt csokoládét vásárolsz, hiszen a címkék gyakran megtévesztőek.
Az olajos magvak, így a pisztácia is számos nélkülözhetetlen zsírsavat - körülbelül 90%-ban egyszeresen szaturálatlan zsírokat - és vitamint tartalmaz, vagyis a fogyókúra ideje alatt sem kell lemondani róluk.
Meglepően sok fajtája létezik az olajbogyónak, a benne található telítetlen zsírsavak pedig gátolják a zsírpárnák lerakódását, ezenkívül fokozzák az anyagcsere-működést, és javítják az emésztést.
A napraforgómag nemcsak nagy mennyiségű többszörösen szaturálatlan zsírt tartalmaz, de zsírban felszívódó E-vitaminban is bővelkedik.
Egy kutatás szerint a repceolaj az egyszeresen telítetlen zsírsavai segítségével felveszi a harcot a hasi zsírpárnákkal. Az alanyokat négyhetes vizsgálat után ellenőrizték: 100 grammal kevesebb hasi zsírfelesleg volt azokon, akik omega-3 zsírsav hozzáadásával készült repceolajat fogyasztottak.
Egy evőkanál olívaolaj 10 gramm egyszeresen telítetlen zsírsavat és sok hidroxitirozolt is tartalmaz, utóbbi véd a ráktól. Az extra szűz a legjobb minőségű olívaolaj: leginkább salátákhoz használd, mert sütésnél sokat veszít előnyös tulajdonságaiból.
4 gramm egyszeresen szaturálatlan zsír található egy evőkanál mogyoróvajban, kutatások során pedig bebizonyították, hogy segíti a súlycsökkenést a diéta ideje alatt, másrészt szívvédő hatású. Persze csak akkor, ha házilag készíted.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések