Hirdessen itt

Törölte a svájci frankhiteleket a horvát legfelsőbb bíróság

A svájci frank alapú jelzáloghiteleket a bíróság semmisnek nyilvánította. 120 ezer adóst kártalaníthatnak.
Semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról - írta a Vecernji List című horvát napilap.

A bíróság 70 oldalon indokolta döntését, amelyet internetes oldalán hozott nyilvánosságra. A testület elutasította a bankok fellebbezését, és helybenhagyta a frankhitelesek kollektív vádemelését a nyolc legnagyobb Horvátországban működő bank ellen. Azzal vádolták őket, hogy

tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, amelynek következtében a hitelfelvevők törlesztőrészlete a duplájára nőtt.

A huzavona 2013 óta tart, több tárgyalási fordulóval, fellebbezésekkel. Most viszont már nincs tovább hátrálni a bankoknak: 120 ezer adós kaphatja vissza ezzel a döntéssel a hitelei után túlfizetett kamatok és a devizaárfolyam közötti különbséget. A bankoknak több mint 10 milliárd kunát (437 milliárd forint) kell megtéríteniük ügyfeleiknek, de ez sem lesz egyszerű: minden hitelesnek egyéni pert kell indítania a pénzintézetek ellen.

Mit szólnál ahhoz, ha ne választanánk a képviselőket, hanem beszámoznánk és kisorsolnánk őket?

Csak mert ez valamikor egy olasz városban így zajlott. És így született meg a lottó. Egy legenda szerint a mai értelembe vett lottó feltalálása a hírhedt kalandor, Casanova nevéhez fűződik. Állítólag miután megszökött a velencei ólomkamrák börtönéből, Párizsba menekült. Ott meglátogatta az egykori velencei francia követet, aki közben külügyminiszter lett, és támogatását kérte.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések