A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rengeteg cukor van a jégkrémekben, gyümölcsöt pedig alig tartalmaznak

13 epres jégkrémet teszteltek, az eredmény elég lehangoló.
Az eperjégkrémek sokszor indokolatlanul sok cukorral készülnek, több termék pedig fölösleges aromát is tartalmaz, a gyümölcstartalom a legjobb esetben sem közelíti meg a 30 százalékot - derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjéből.

A 13 eper- vagy epres jégkrém vizsgálatakor kritikus anyagot nem találtak, de szinte mindegyik tartalmazott állagjavításra használt allergizáló adalékot.

Kifogásolták, hogy a vizsgált jégkrémek közül csak 4 készült tejszínnel, a többihez tejsavóport használtak.

Az egyesület szerint indokolatlan, hogy 2 kivétellel mindegyik termék tartalmazott mesterséges aromákat, noha - mint írták - jó minőséget ezek nélkül is el lehet érni.

Az olcsóbb, literenként 350 és 800 forint közötti termékek szinte alig, akár 1 százaléknál is kisebb arányban tartalmaznak gyümölcsöt, de a legdrágábbaknál is legfeljebb 20-26 százalék volt az epertartalom.

A közlemény szerint a fogyasztók sokszor nem tudják, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak 15 százalék feletti gyümölcstartalomnál lehet a termékeket gyümölcsjégkrémnek nevezni. Ennél csekélyebb aránynál a gyümölcsös jégkrém, aroma felhasználásával készült termékekre pedig a gyümölcs ízű jégkrém megnevezés kötelező.

A teszt során a legmagasabb pontot a Haagen dazs Epres jégkrém kapta,
ez 21% gyümölcstartalommal rendelkezik, viszonylag alacsony a cukortartalma és nincs benne adalékanyag. Szorosan mögötte a Carte d'Or Classic Eper és a Grycan Eper jégkrém végeztek, amelyek ugyan 23-24%-os gyümölcstartalmúak, de mesterséges aroma, illetve potenciális allergizáló adalékanyag is van bennük.
A vizsgálat eredménye a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvasható.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések