A rebarbara nem tartozik a közkedvelt zöldségek közé, mivel rendkívül savanykás az íze. Ettől függetlenül azonban egy igazi kincs kerülhet az asztalunkra, ha beépítjük az étrendünkbe. Fogyni vágyóknak kifejezetten ajánlják, mert rendkívül alacsony a kalóriatartalma, emellett rengeteg ásványi anyag és vitamin található meg benne, amelyre a szervezetnek szüksége van. Ám ez még mind semmi, hiszen egy nagyon sokrétű zöldségről van szó; gyakorlatilag bármit készíthetünk belőle, amit a szemünk és a szánk megkíván.
A rebarbarát már időszámításunk előtt is ismerték, ám kezdetben inkább gyógynövényként tekintettek rá, sem mint konyhai alapanyagként: elsősorban gyógyhatásai miatt használták. Levelei sötétzöld színűek, fogyasztásra alkalmatlanok a magas oxálsavtartalom miatt, a szára viszont ehető, halvány vagy egészen sötét rózsaszín is lehet.
A zöldség a jellegzetes savanykás ízét a benne található savaknak, köztük az oxálsavnak köszönheti. Hasznos növényi rostokat, flavonoidokat, polifenolokat, A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat és szelént tartalmaz. Segíti a fogyást, az emésztést, az anyagcserét, a vérkeringést, valamint véd a különböző szív- és érrendszeri betegségek ellen.
A rebarbara alacsony kalóriatartalmú, fogyasztását gyakran ajánlják diétázóknak, fogyókúrázóknak.
A növényben található különféle szerves vegyületek, valamint a szervezet anyagcseréjére gyakorolt hatása miatt hatékonyabbá válik a zsírégetés. Az étkezési rostok megnövelik a jó koleszterinszintet, illetve biztosítják az emésztőrendszer egészségét, a benne található antioxidánsok pedig felveszik a harcot a szabad gyökök ellen. Sőt, a rebarbara még az immunrendszert is erősebbé teszi, hiszen ez az egyik legjobb C-vitamin-forrás.
Süssön-főzzön rebarbarával
Vásárlásnál figyelni kell a frissességre, mint minden zöldség és gyümölcs esetében. Ha megkarcolja a körmével a szárát, és lé folyik ki belőle, akkor friss. A zöldes színűek helyett inkább válassza a pirosas, rózsaszínes szárakat, hiszen azokban kevesebb az oxálsav. Ezért a zöldebb, túl korán leszedett hajtások fogyasztása nem javasolt.
Szárából készülhet kompót, lekvár, szörp, bor, megfőzheti, megsütheti, készíthet belőle desszertet, levest vagy mártást. Savanykás íze miatt párosítsa édes alapanyagokkal, mint az eper vagy a cseresznye.
A levélnyeleket felhasználás előtt hámozza meg, majd forrázza le. Így semlegesítheti az oxálsavat.
Továbbá, ha megfőzi, az első forrás után öntse le róla a vizet, majd tegye fel újra főni immár friss vízben.
A rebarbarának ebben a hónapban épp szezonja van, úgyhogy látogasson ki a helyi piacra, és építse be az étrendjébe. Készítsen rebarbarás-sáfrányos csirkét!
0 Megjegyzések