Kicsiny országunk számos kincset rejt magában, és itt nemcsak a természeti értékekre gondolunk, hanem a színes gasztronómiára, amely határon belül is számos eltérést mutat. Talán nem tudjuk bejárni vidékünk minden szegletét, de a konyhánkba még elhozhatjuk a jó magyar fogásokat. Kezdjük is mindjárt egy fazék kukólevessel!
Hozzávalók:
2 kukó, vagyis kifújt tojáshéj személyenként
20 dkg főtt sertéshús, darálva
5 dkg füstölt szalonna, apróra vágva
15 dkg köles, párolva
1 csomó petrezselyemzöld, apróra vágva
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 tojássárgája
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál zsír
2 evőkanál liszt
2 dl tej
1,5 dl víz
ecet
Elkészítés:
Egy hegyes késsel lyukassza ki a tojások két végét, fújja ki a tartalmát, majd tegye félre. Párolja meg a kölest, darálja le a sertéshúst, vágja apróra a szalonnát, a petrezselyemzöldet és a hagymát. Keverje össze a kölest, a sertéshúst, a szalonnát, a tojássárgáját, a petrezselyemzöldet az őrölt gyömbérrel, sózza, borsozza ízlés szerint, töltse bele a tojáshéjba, majd főzze meg az 1,5 deciliter vízben.
Készítsen rántást a zsíron lisztből és hagymából, engedje fel tejjel, és sűrítse be a levest; ízesítse egy kis ecettel, végül forralja fel, és tálalja frissen.
0 Megjegyzések