A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy új tisztítóberendezés akár a Holt-tengerből is képes biztonságos ivóvizet előállítani napfény segítségével

Az Austin-i Texas Egyetem kutatói bejelentették, hogy létrehoztak egy olyan eszközt, amely tiszta és biztonságos ivóvizet hoz létre napfény és egy olcsó gél használatával.
A Nature Nanotechnology folyóiratban mutatták be a rendszert, amely kombinált gél-polimer hibrid anyagokat használ fel a víz tisztítására, amely hidrogélként ismert. A napenergia elnyelő és hidrofil tulajdonságai miatt, vagyis, hogy könnyen kapcsolatba lép a vízzel, a csapat azt mondja, hogy bármely forrásból, még akár a Holt-tengerből is képes tiszta vizet előállítani. (1)

“Alapjában véve átírtuk a hagyományos napenergia párologtatás egész megközelítését,” – nyilatkozta Guihua Yu, a tanulmány társszerzőinek egyike. (2)

A csapat által kifejlesztett napenergia párologtató a Nap energiáját használja a víz elpárologtatására. Egy szennyezett víz tároló tetejére helyezhető, és napfénynek kitéve a felszabaduló gőzt eltárolja. A nanostrukturált gélek alkalmazásával a csapat azt mondja, hogy a sótalanítás módja olcsóbb, mint mások, mivel természetes napsugárzással működik.


A tesztelés során a csapat a Holt-tengerből származó vízmintákat használt fel, amelyek sóban gazdagok. A kutatók azt mondták, hogy “bravúros” eredményt értek el. Képesek voltak annyira lecsökkenteni a só szintjét, amely megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által felvázolt elfogadható ivóvíz előírásoknak.

“A kültéri tesztjeink során napi 25 liter/négyzetméteres desztillált víztermelést értünk el, ami elég ahhoz, hogy a háztartási igényeket és a katasztrófa sújtotta területek szükségleteit is kielégítse,” – tette hozzá Yu.

“Még jobb, hogy a hidrogélek könnyen felszerelhetők a meglévő napenergia sótalanító rendszerek legfőbb alkatrészeinek cseréjével, ezzel kiküszöbölve a már használatban lévő sótalanító rendszerek teljes körű felújítását.”
Az Egyesült Nemzetek Szerevezete szerint több ember hal meg minden évben a nem biztonságos víz fogyasztásától, mint a háborúkban. Az ENSZ szerint 2050-ig minden negyedik ember csak korlátozottan férhet majd hozzá az édesvízhez, így a megoldások keresése kulcsfontosságú. Jelenleg minden kilencedik ember nehezen fér hozzá a megfelelő ivóvízhez.

A kutatók azt remélik, hogy módszereiket kereskedelmi forgalomba hozhatják, és tiszta vizet biztosíthatnak a világ egyre több részén, ahogy a természetes vízkészletek mind jobban fogynak. Bár vannak más megoldások, ezek általában drágák és összetettek. Ez az új eljárás azonban különösen egyszerűnek és olcsónak tűnik.

“A napenergiát, mint a lepárláshoz szükséges leginkább fenntartható hőforrást széles körben elterjedtnek tekintik a víz sótalanítására,” – mondta Fei Zhao, a tanulmány vezető szerzője. (3)

(1) – https://www.nature.com/articles/s41565-018-0097
(2) – https://news.utexas.edu/2018/04/03/water-purification
(3) – http://www.iflscience.com/environment/new-purificat

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések