A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csalás volt? Miért hiszi azt mindenki, hogy az ő véleménye van többségben?

Nagyon sokan fel vannak háborodva a választások eredményén és csalást kiáltanak. (Ez pedig eddig mindig és mindenhol így volt, minden választás után, bárki is volt kormányon, vagy bárki is vesztett vagy győzött épp.) Ugyanis azt hiszi mindenki, hogy az ő véleménye van egyébként többségben. Főleg itt a facebook-on.
Miért is van ez így? Az információs buborék effektus miatt.

Aki amilyen oldalakat olvas és amilyen cikkekre kattint, amilyen oldalakat követ és csoportokban van, annak megfelelő posztokat és véleményeket dob a hírfolyamába. Na és valószínűleg az ismerősei között is többségben vannak a hasonszőrűek. Lehet hogy a valós ismerősök is, de mivel itt a facén a kedvelt oldalakról és csoportokból, is jelölgetünk ismerősöket, és követünk be amúgy ismeretlen de szimpatikus véleményű embereket, ez még jobban így van. Ezzel egy információs buborékba zárja az embert. Igaz ez mindenféle véleményű emberre.

Na és akkor ez még meg van toldva azzal, ha a hozzászólásokban valaki más véleményt ír le oldalakon, csoportokba, akkor törlik, tiltják, stb. Ezzel még inkább eltorzul a vélemény arányok látszata.

Egy liberális vagy baloldali ember úgy látja a legtöbben így gondolkodnak. Egy radikális jobboldali nézetűnek úgy tűnik a legtöbben hasonlóan gondolkodnak. Egy politikailag érdektelen, csak vicces videókat nézegető fiatalnak meg úgy tűnik mindenki ilyeneket pörget a facebook-on. Aztán ha mégsem a kedvenc macskáját választják be a parlamentbe, csalást kiállt.

Ez a facebook algoritmusok félrevezetése.

A való életben látszólag más a dolog, de mégsem. A munkatársaink hasonló problémákkal, a családom hasonló gondolatokkal rendelkezik ,,,, a vidék és a város tekintetében is vagy itt lakok vagy ott és akkor a szomszédaim is.

Így mindenki azt hiszi az egész ország úgy gondolkodik ahogyan ő … pedig nem.

A másik dolog a hangos kisebbség esete. Ugyanis vannak akik hangosabban kiabálnak. Tüntetéseket szerveznek ,,, ahová elmegy pár ezer ember ami sok, vagy soknak tűnik … míg mások nem mennek sehová. Amire aztán a média rátesz egy jó nagy lapáttal és óriási hírverést csinál abból ,,, (hogy pl 20 fiatal leült a villamos sínekre egy félórára.) Így úgy tűnik a demonstrációk miatt, a többség elégedetlen a kormánnyal. …. egészen addig ,, amíg a kormányt támogatók is ki nem mennek … lásd Békemenet.

… és a politikai dolgokra mondok még egy dolgot. Bármilyen fura, de ennyi évvel a rendszerváltozás után és 8 év jobboldali kormányzás után, még mindig akik így gondolkodnak, azoknak kell csendben maradni, mert ha nem , a nagy-toleráns liberálisék, úgy leszedik a fejét a vélemény és szólásszabadság nevében mint a pinty. Így aztán egy csomóan, akik egyébként a kormányt támogatják, a hétköznapokban egyszerűen hallgatnak. Magánéletben is a munkatársak között, meg az interneten is.

Aztán a választó fülkében élve a demokratikus jogukkal szépen csendben behúzzák az X-et a Fideszre …

Természetesen szubjektív válogatás egy ellenzéki médiából, mégis mutatja sokféle véleménnyel vagyunk az országban ( .. és ezek csak Budapestiek voltak)



Forrás: facebook

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések