A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Charles Gati is elismerte: Orbán Viktor briliáns politikus, a magyar kormányt nem lehet és nem is kell kívülről legyőzni

“A magyar kormányt nem lehet és nem is kell kívülről legyőzni” – jelentette ki Charles Gati, a Johns Hopkins egyetem európai és eurázsiai tanulmányokkal foglalkozó intézetének kutatója egy csütörtöki konferencián Washingtonban.
Charles Gati úgy vélte, hogy „az Európai Unió impotens a politikai változások elérésében Lengyelországban vagy Magyarországon”.

Charles Gati, aki „briliáns politikusnak” nevezte Orbán Viktor kormányfőt, a magyarországi helyzetet értékelve leszögezte: ha a Fidesz folytatja győzelmi sorozatát, akkor az országban – mint fogalmazott – „kétpártrendszer” alakul ki. A választói körzetek átszabásáról megállapította: ez a világon mindenütt megtörténik.

„Az ellenzéknek most volt esélye, hogy egyetlen jelöltet állítson szembe a kormánypárti jelölttel a parlamenti választásokon” – jelentette ki, hozzátéve: „nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy a Fideszt az elkövetkező négy évben le lehet győzni.”

A moderátor azon kérdésére, miszerint Lengyelországban és Magyarországon tapasztalt kormányellenes tüntetések nem a népakarat kifejeződését jelentik-e, Radek Sikorski határozottan leszögezte: a választói akaratot a választásokon szokták kifejezni, s a választás győzteseinek joguk van a kormányzáshoz.

A populizmust firtató kérdésre kifejtette: a populisták sikeresen azonosították be a populáris, azaz népszerű témákat, köztük a migráció ügyét. Szülőhazájára utalva hangsúlyozta: Lengyelországban olyan mélyek a kereszténység gyökerei, hogy ott elképzelhetetlen muszlim közösségek integrációja. Hozzátette: „a muszlimok integrációja Európában nem volt sikeres, bármit gondoljunk is erről”.

Sikorski leszögezte: az Európai Unió nem szövetségi állam, nem mondhatja meg a tagállamoknak, hogy mit tegyenek. Figyelmeztette az Európai Uniót, hogy az esetleges szankciók kontraproduktívak lehetnek, azaz a várttal ellentétes hatást érhetnek el, mert „az érintett kormányok érvelésükben felhasználhatják azokat a lakosság mozgósítására”.

A volt lengyel külügyminiszter ismételten utalt arra, hogy nem híve a büntető politikának, annál is kevésbé, mert „az Európai Unióban egy család és barátok vagyunk”. Hozzátette: a szankciók emlegetése „ingoványos talajra visz”, az unió legfeljebb ajánlásokat tehet. „Aggódó barátoknak kell lennünk” – fogalmazott.

Sikorski szerint a liberális demokráciáknak valóban vannak ellenségei, de valódi ellenségei: a terroristák, akik embereket gyilkolnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések