A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat. Az óraátállítás miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje.
A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleményében azt írta: vasárnap hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat; az átállítással áram, és így évi 4-5 milliárd forint takarítható meg.

A Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. Azt írták: a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan csökken az esti órák terhelése, mert egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos, 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ az ország a nyári időszámítás ideje alatt, ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és ezáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések