A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor távol maradt! Így ugrottak egymásnak az ellenzéki jelöltek a miniszterelnöki vitán

Négy miniszterelnök-jelöltet hívtak el a Független Diákparlament tagjai, hogy vitázzanak az oktatással kapcsolatos terveikről, három el is fogadta a meghívást, csak Orbán Viktor maradt távol. Így aztán az LMP-s Szél Bernadett, az MSZP-PM-es Karácsony Gergely és a jobbikos Vona Gábor beszélt – és legkevésbé sem vitázott – az oktatással kapcsolatos fontos kérdésekről hétfő este a budapesti Gödör Klubban.
Egy demokratikus választás előtt fontos intézmény a miniszterelnök-jelöltek vitája, 1994 és 2006 között jól is működött Magyarországon. Azóta a Fidesz miatt nincs vita, mert nem érdeke Orbánnak. mondta a bevezetőben a Független Diákparlament (FDP) képviselője, majd ismertette a vita meglehetősen kötött szabályait a Gödör Klubban, ami dugig megtelt a miniszterelnök-jelöltek miatt. (Korábban a kormánypárt illegitimnek nevezte a FDP-t.)

A megszólalások sorrendjét a miniszterelnök-jelöltek jelenlétében sorsolással döntötték el a vita elején, majd négy kérdést boncolgattak a résztvevők másfél órán keresztül.

  • Melyek (lennének) az oktatási rendszer legfontosabb céljai?
  • Hogyan lehetne igazságos(abb) az oktatási rendszer?
  • Hogyan lehetséges felelős állampolgárokat nevelni?
  • Hogyan nézne ki egy valóban korszerű, 21. századi oktatási rendszer?

Minden jelölt két percet kapott, hogy kifejtse az álláspontját az adott kérdésben, ezután 1-1 percben reagálhattak egymásra. Fehér Alexandra, a beszélgetés diákparlamentes moderátora keményen be is tartatta a merev keretet, akár mondat közben is megakasztotta a politikusokat, így a jelöltek tényleg azonos időtartamban beszéltek, de elmaradt a valódi vita. Egymás után szólaltak fel a meghívottak, ám

NEM EGYMÁSSAL, HANEM EGYMÁS MELLETT BESZÉLTEK, PONTOSAN KOREOGRAFÁLT UDVARIAS RENDBEN TÁNCOLTÁK KÖRÜL EGYMÁST.

Nem volt valódi különbség az oktatás általános céljával kapcsolatos álláspontjaik között: kevesebb tananyagot, kisebb osztálylétszámot, stresszmentes, gyerek- és élményközpontú oktatást, pedagógus béremelést ígérnek mindannyian. A 21. századi oktatást mindannyian digitális eszközök használatával, az adott osztályteremben kevesebb gyerekkel és több felnőttel, azaz a tanár mellett pedagógiai asszisztensekkel, segítőkkel támogatott oktatással képzelik el.

Habár a jelenlegi oktatási rendszert, a fideszes újításokat mindannyian problémásnak tartják, a konkrét intézkedések szintjén (nem sok, de néhány) eltérő ötletük is volt:

Karácsony Gergely negyedével csökkentené a tananyagot, megadná a tanítás szabadságát, mert szerinte minden pedagógus a saját eszközeivel képes legjobban tanítani, megreformálná a pedagógusképzést, és nyolcévente egy évet pihentetné a pedagógusokat, akik olyankor tanítás helyett továbbképzéseken vehetnének részt.

Szél Bernadett új nemzeti alaptantervet, oktatási programcsomagokat hozna létre, amiből választhatnának a pedagógusok, a szülőknek is választási lehetőséget adna: különböző iskolaformákat – egyházit, civilt, alapítványit – látna szívesen egymás mellett, a tanárokat jelentősen tehermentesítené és a pályakezdők bérét háromszorosára növelné.

Vona Gábor is növelné a pedagógusok bérét, habár Szélnél csekélyebb mértékben, a diplomás átlagbérhez igazítaná a fizetéseket. Ő is csökkentené a túlterheltséget, és többször elmondta, azon dolgozna, hogy a gyerekek (például az ő hatodikos fia) ne stresszként éljék meg az iskolát. Csökkentené az osztálylétszámokat, a tananyagot, visszaadná az irányítást az oktatási szakembereknek és több jogot adna a diákönkormányzatoknak.

A jelöltek nagy egyetértésben beszéltek egymás mellett, bólogatva hallgatták egymás és az MTA szakértőjének kiváló gondolatait. Alig néhány valódi visszavágás történt: Szél Bernadett emlékeztette Karácsony Gergelyt, hogy már nem pusztán a Párbeszéd színeiben szerepel, hanem a Magyar Szocialista Pártéban is, aminek Szél szerint bőven van elszámolnivalója az oktatással kapcsolatban. „Sok kárt tettek, amikor kormányon voltak” – fogalmazott az LMP társelnöke. Karácsony Gergely pedig Vona Gáborral közölte, hogy két éve egészen más dolgokat mondott még. “Az emberek változnak, van bennem önkritikai képesség” – reagált a megjegyzésre a Jobbik vezetője.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések