A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Német lap: európai következményekkel fenyegető válság robbant ki

A szlovák állam válsága – napról napra egyre jobban inog a szorult helyzetbe került szlovák miniszterelnök széke – írja Paul Lendvai. 
Pozsonyban pénteken volt a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb tömegmegmozdulása és ez megerősíti azt a benyomást, hogy az újságíró megölése egyrészt megrendítette a személyében is kompromittálódott Fico kormányát, másrészt pedig, hogy európai következményekkel fenyegető válság robbant ki. A Smer igen sűrű kompromisszumos hálózatba bonyolódott. Kalinák kiválása mutatja, hogy a hatalom kénytelen valamelyest engedni a mind erősebb nyomásnak.

Sokat elárul az EU színeváltozása. A szervezet a szlovákok esetében túllépett a sajtó elleni uszításon és a virágzó sógorság-komaságon, míg Magyarországot és Lengyelországot figyelmeztette, sőt lépéseket is tett ellenük. De hát Szlovákia fontos befektetési célpont.

A minden hájjal megkent Fico viszonylag sikeresen igyekezett elhatárolódni a másik három visegrádi államtól. Brüsszel, de Berlin és Bécs is elfelejtette, hogy a politikus a menekültválság során radikálisan idegen- és muzulmánellenes, illetve nemzeti-populista nézeteket képviselt, akárcsak Orbán Viktor.

A mostani helyzetben a kormányfő időt akar nyerni, hogy kivédje a súlyos vereséget a választáson, amelyet azonban a Híd-Most kiválása esetén aligha úszhat meg. Így most kétségbeesésében, Orbán nyomdokain haladva, megtalálta fő összeesküvőként Sorost – írja a német Der Standard.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések