A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Még hogy az európaiság, nem keresztényiség is egyben – Példabeszéd a marslakóról, aki Európába érkezett

Egyre többen gondolják úgy, hogy a vallás, a kereszténység az csak egy dolog és a mai kultúrához, már nem tartozik hozzá. Hogy Európa identitását már nem határozza meg.
Nos, hogy mennyire nem, jól mutatja egy kis példabeszéd, mely arról szól, hogy miképpen is lehetne az európai kultúrát bemutatni, egy teljesen idegennek. Mondjuk, jelképesen egy marslakónak.

Ha ide jönne egy marslakó és körbenézne, nyilván megkérdezné, hogy miért írtok ti 2013-at. Mondanánk, mert 2013 évvel vagyunk Krisztus után és ehhez igazítjuk az időszámítást.

Aztán megkérdezné, hogy miért a vasárnap a pihenő ünnepetek. Megmondanánk neki, hogy akkor volt a feltámadás és ezt ünnepeljük.

Aztán megkérdezné a marslakó, hogy mutassátok meg a szép épületeiteket Európában, és mi elsődlegesen megmutatnánk a templomokat a kölni, firenzei, milánói, és természetesen a római bazilikát, a párizsi Notre Dame-ot.

Majd pedig kérdezné tovább a kultúrát, a festészetet, a szobrászatot és mi mutatnánk Michelangelo, Leonardo, Rembrandt, Giotto, Tiziano műveit, és a mi Munkácsynk Trilógiáját – mindegyik keresztény ihletésű mű.

Ha rá kérdezne, hogy a fantasztikus tudományos eredményeink hogyan lettek és mi idéznénk Einsteint: “a tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak”, Max Plankot és Heisenberget: “amikor az első kortyot kiiszod a tudás poharából, könnyen ateistává válsz, de a végén mindig ott vár Isten”.

És ha azt is hozzáadnánk, hogy az összes európai jogrendszer, alkotmány a keresztény tanokra épülve született meg, mit gondolna  Európáról, az európai kultúra és a kereszténység viszonyáról? Azt hiszem a válasz egyértelmű.

Ha valaki materialistaként, de elfogulatlan rá néz Európára, világos a számára, hogy a kultúránk, elválaszthatatlan a kereszténységtől és nélküle még csak megérteni sem lehetne.

Ezt akarják most gyakorlatilag eltörölni, felülírni, egyfajta multikulturális utópiával ,,, vagy inkább rémálommal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések