Lesd el ezt a nem mindennapi húsvéti trükköt!
A húsvéti tojások megfőzésénél mindenki izgul, hogy vajon friss-e a tojás, és ha megfőzi, elég kemény lesz-e, nem reped-e szét a külseje, stb. Nem kell emiatt aggódnod, ha ismered ezeket a trükköket.
Ha nem tudod mennyire friss a tojás így ellenőrizd: ha egy tál vízben vízszintesen süllyed el a tojás, akkor nagyon friss, ha függőlegesen, akkor tökéletes a főzéshez, viszont ha feljön a víz felszínére, akkor már régi.
A repedés megelőzésére a legjobb, ha főzés előtt kiveszed a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, vagy beáztatod kis időre meleg vízbe. Így a főzővízbe téve a hő különbségtől nem pattan el a héj.
Vagy: a tojást hideg, egy evőkanál sóval elkevert vízbe tedd, és lassan forrald fel a vizet, majd a forráspont elérése után azonnal tedd takarékra, hogy a zubogva forró folyadék ne dobálja ide-oda a tojást.
Főzéskor annyi víz szükséges, hogy a tojásokat ellepje az egyenletes keménység eléréséhez.
A készre főtt forró tojásokat tedd át jeges vízbe, ez is segíti a könnyű hámozást.
Ha szeretnénk „arany tojást” készíteni, főzés előtt jól rázd össze a beltartalmát és csak azután tedd a főzővízbe.
0 Megjegyzések