A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A New York Times szerint már nem Magyarország jelenti a legnagyobb veszély Európára!

Már Olaszország jelenti a legnagyobb veszélyt Európára, de azért Magyarország és Lengyelország se semmi.
A lap vezércikke szerint immár Olaszországba is elért az európai populista hullám, miután ott is a bevándorlás- és EU-ellenes, a demokráciával szemben álló demagógok nyertek. Az eredmény markáns elutasítás a hagyományos pártok és az eddigi elit címére, miután az ország küszködik a menekültáradattal, ugyanakkor évek óta megrekedt gazdaságilag.

A választás két nyertese sok mindenben különbözik, de mindkettő meg akar válni az eurótól és be akarja szüntetni a támogatást a bevándorlóknak, továbbá összeesküvés elméletet terjeszt a bankárokról, az oltásokról és a szeptember 11-i támadásról. Ha van valami jó hír a szavazatok megoszlása kapcsán, akkor az az, hogy Berlusconi pártjának, a mai populisták előfutárának, csupán 14 % jutott.

A legnagyobb csapás a hatalmon lévő Demokrata Pártot érte, amely mindössze 19 %-ig vitte, noha kivezette az olaszokat a visszaesésből és próbálja korszerűsíteni a gazdaságot. Csakhogy a gondok túl hatalmasak és így az ország képtelen volt ellenállani az egyre erősödő szélsőségnek és demagógiának. Úgy hogy bármilyen koalíció is kormányoz majd, lesz elég gondja, hogy megfeleljen a szavazók várakozásainak, ugyanakkor megbirkózzon a tényleges gazdasági bajokkal.

Jelenleg Olaszország a legnagyobb veszély az európai terv szemszögéből, amelyet már amúgy is keményen ostromol a Brexit, továbbá a lengyel és magyar illiberális sodródás. Nem kérdés, hogy az instabilitást ünneplik a Kremlben. Merkelnek és Macronnak meg kell fontolnia, hogy sulykolja-e a mélyebb integrációt vagy netán tartson átmeneti szünetet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések